open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ne vjeruju Radmanoviću i Špiriću: Parlamentarci skupili potpise za vanrednu sjednicu o ukidanju akciza na gorivo
Zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine do kraja dana trebaju skupiti sve potpise neophodne za zakazivanje vanredne sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda bh. Parlamenta na čijem bi dnevnom redu bilo privremeno ukidanje akciza na gorivo.
19.09.2022. u 14:49
get url
text

Na ovo su se odlučili jer sumnjaju da će predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) i Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) sami sazvati sjednicu domova nakon što je prije sedam dana usaglašen tekst izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

I sam Radmanović je prije dva dana za Glas Srpske kazao da je teško zakazati sjednicu tročlanog kolegija Zastupničkog doma zbog njihovih obaveza u predizbornoj kampanji, te da će nastojati održati sjednicu kolegija na kojoj će odlučiti šta dalje.

VEZANI TEKST - Ukidanje akciza na gorivo treba proći još jednu "prepreku" i ovisi o SNSD-u

Paradoksalno je da zbog kampanje u kojoj traže glasove građana nemaju vremena zakazati sjednicu na kojoj bi se donosila odluka važna za građane i njihov kućni budžet.

Osim Radmanovića, kolegij Zastupničkog doma čine Borjana Krišto (HDZBiH) i Denis Zvizdić (NiP).

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH i član zajedničke komisije koja je usaglasila tekst izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kazao je da su krenuli u sakupljanje potpisa za zakazivanje vanredne sjednice i da će potpise predati sutra ukoliko do kraja dana Radmanović i Špirić ne zakažu sjednice.

U Parlamentarnoj skupštini BiH su nam kazali da nema najavljenih nikakvih sjednica, čak ni sjednica kolegija koji dogovara sjednicu doma.

Magazinović je napomenuo da predsjedavajući, nakon predaje potpisa, ima tri dana roka da sazove vanrednu sjednicu, te da i to mogu blokirati, ali da zastupnici i delegati neće odustati.

S obzirom na to, ne može se sa sigurnošću reći kada bi oba doma Parlamenta BiH i mogla odlučivati o ukidanju akciza na gorivo na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca.

Na ovo se čeka od marta, ali su delegati iz SNSD-a, ali i HDZ-a, usporavali proces.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.