open-navfaktor-logo
search
Zastupnici komentiraju
"Ne žive ovdje plemena i poglavice": Je li novi sastanak u Briselu odraz neprincipijelnosti EU-a
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je novi sastanak u Briselu, no ovoga puta, prema njegovim riječima, trebali bi otputovati "predstavnici konstitutivnih naroda".
29.06.2022. u 19:28
get url
text

Čović je poručio kako će početkom iduće sedmice razgovarati s komesarom za proširenje EU-a Oliverom Varhelyijem u Briselu.

- Ovoga puta ne na način da se pozivaju sve parlamentarne stranke, nego predstavnici tri konstitutivna naroda koji bi trebali dati odgovor na neka pitanja kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, proširenje, kandidatski status, odnosno politička atmosfera – pojasnio je Čović.

VEZANI TEKST - Čović najavio nove razgovore u Briselu, sutra će se znati ko je kandidat HDZ-a za Predsjedništvo BiH

Generalni sekretar SDA Halid Genjac potvrdio je kako je Bakir Izetbegović, prdesjednik SDA, dobio poziv evropskog komesara za proširenje da 6. jula prisustvuje sastanku u Briselu sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Dženan Đonlagić ocijenio je ovaj sastanak kao još jedan "lov u mutnom od tzv. šampiona evropskih integracija".

- Pa zar je moguće da bi zvaničnik EU-a sjedio sa Čovićem i Dodikom da sluša viziju o etničkoj podjeli BiH. Što se nas tiče, apsolutni promašaj formata. Ne žive ovdje etnička plemena i poglavice, niti će ovdje biti država plemena – poručuje on.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, naveo je kako je ovaj poziv još jedan u nizu neprincipijelnosti EU-a jer, kaže on, ne zovu institucionalne predstavnike, već po njihovoj percepciji predstavnike "plemena."

- Očigledan je cilj oigurati politički sporazum kojim bi se uspostavilo tzv. legitimno predstavljanje, a ne sporazum u kome bi bile utkane univerzalne ljudske i EU vrijednosti kroz jednakopravnost svih građana BiH – naveo je Mehmedović.

On ističe kako ovim EU predstavnici daju vjetar u leđa politikama podjela i kršnja ljudskih prava, te neprovođenja presuda raznih sudova.

VEZANI TEKST - SDA o novom sastanku u Briselu: Izetbegović ne može pristati na format razgovora "predstavnika konstitutivnih naroda"

Mirko Šarović, predsjednik Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je kratko:

- Po meni mogu biti samo kao predstavnici stranaka ili kao predstavnici vlasti.

Genjac je u svom pismu ambasadoru Johannu Sattleru, šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, naveo kako Izetbegović ne može pristati na format razgovora ukoliko on podrazumijeva tzv. "predstavnike konstitutivnih naroda" jer takav format ne poštuje institucije i ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.