open-navfaktor-logo
search
Dogovor s Vladom
Neće biti štrajka: Zasposleni u zdravstvu TK dobili Kolektivni ugovor i veće plaće
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu potpisali su danas Kolektivni ugovor koji će zaposlenima u ovoj oblasti garantirati povećanje plaće koje u prosjeku iznosi oko osam posto.
06.08.2021. u 14:06
get url
text
Potpisivanje Kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva
Potpisivanje Kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva

- Povećanje za one koji rade na najjednostavnijim poslovima iznosit će 11,6 posto, medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom imat će povećanje od 10,4 posto, visoka stručna sprema 7,3, a doktori specijalisti povećanje plaće od 8,1 posto - rekao je danas ministar zdravstva TK Božo Jurić, koji je u ime Vlade TK potpisao Kolektivni ugovor.

Prema njegovim riječima Kolektivni ugovor primjenjivat će se od 1. avgusta, a važit će do kraja 2022. godine. Za primjenu će u tekućoj godini biti potrebno dodatnih 4,5 miliona KM, a u narednoj godini 10,7 miliona, što ukupno iznosi 15,2 miliona KM.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Zijad Latifović rekao je danas da će odluke o stupanju u generalni štrajk, koje je Sindikat donio prošle sedmice biti povučene.

- Sindikat je u utorak i srijedu donio odluku da se u Kolektivnom ugovoru ne mogu dirati koeficijenti, ali smo napravili ustupak u dijelu satnice, koju smo spustili - pojasnio je Latifović.

Po novom kolektivnom ugovoru osnovna plaća nekvalificiranog radnika iznosit će 536, kvalifikovanog radnika 624, radnika sa srednjom stručnom spremom 624, medicinskih sestara 1.067, ljekara 1.800, a specijalista 2.200 KM.

Inače, u Tuzlanskom kantonu postoji 17 zdravstvenih ustanova, u kojima je zaposleno više od 5.300 radnika.

Novim Kolektivnim ugovorom prvi puta je regulirana plaća zaposlenih u zdravstvu koji rade u Covid-odjelima. Oni će od sada, uz pisanu odluku poslodavca, imati pravo na povećanje plaće u iznosu od 10 do 50 posto, u zavisnosti od trajanja rada u Covid-zoni i ugroženosti tokom posla.

- Dogovor je bio limitiran nivoom fonda zdravstvene zaštite. To je bio jedini uslov s kojim smo mi ušli u pregovore i iznad čega se nije moglo ići. Zahvaljujući razumijevanju obje strane dogovor je postignut - rekao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.