open-navfaktor-logo
search
Državničke posjete
Neće, pa neće zastavu BiH: Dodikova borba protiv države čiji je jedan od tri šefa
Ni danas u Banjoj Luci tokom posjete predsjednika susjedne Srbije Aleksandra Vučića nije bilo državne zastave Bosne i Hercegovine. Za neupućene, a posebno zlonamjerne, Banja Luka, to je onaj prelijepi bosanskohercegovački grad na Vrbasu.  
22.04.2021. u 16:40
get url
text

I Vučić je došao u Bosnu i Hercegovinu, ma koliko se trudili iz bh. entiteta potencirati da je posjetio "Srpsku".

Tokom sastanka dominirala je ogromna karta na kojoj se vidi samo bh. entitet Republika Srpska, te državna zastava Srbije i entitetska Republike Srpske.

Ako već Vučić u kontinuitetu govori da poštuje državu BiH i njen teritorijalni integritet, mogao je ovoga puta skrenuti pažnju domaćinima ako su već oni "nekulturni", da je red postaviti i zastavu države koju je posjetio.

I nije ovo prvi put da Milorad Dodik, kojeg svi tokom ovakvim susreta najavljuju kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a ne kao lidera SNSD-a ili predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, izbjegava namjerno istaknuti uz zastavu gosta države iz koje dolazi, zastavu države čiji je jedan od tri šefa.

U februaru ove godine, tokom videokonferencije na Samitu "17 plus jedan", Dodik u svom javljanju kao predsjedavajući Predsjedništva nije istaknuo zastavu BiH, ali ju je zato imao predsjednik Kine Xi Jinping, tik uz kinesku iskazujući na taj način poštovanje prema našoj zemlji.  

I tokom posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova potkraj prošle godine, iako ga je primio u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Istočnom Sarajevu, Dodik se potrudio da se u prostoriji gdje su održali sastanak ne nađe slučajno zastava države koju predstavlja.

U prvom planu pored ruske, stajala je, naravno, samo ona entitetska, iako je zakonom definirano, a i diplomatska praksa to nalaže, da stoji zastava države koju dolazi zvanično posjetiti.

Od 2018. godine kada je ušao u Predsjedništvo BiH, Dodik je krenuo u "borbu" protiv državne zastave. Čak je jedno vrijeme unosio u kabinet i zastavu bh. entiteta RS, što nije u skladu sa Zakonom o zastavi BiH i Poslovnikom o radu državnog vrha.

Potom je podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH  za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine i zatražio da ga se ukine.

Za njega su sporne izmjene Zakona o zastavi iz 2004. godine, kojima je regulirano u kojim prilikama i gdje se sve smije isticati državna zastava.

Među tim odredbama je i ona da se "druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće isticati zajedno sa zastavom BiH".

Naveo je da ih je tad usvojila Parlamentarna skupština BiH, ali nije ih potvrdilo Predsjedništvo BiH, čime je, ocjenio je on u zahtjevu, prekršen Ustav BiH.

Ustavni sud BiH o Dodikovom zahtjevu trebao bi odlučivati na plenarnoj sjednici u maju. Na sjednici održanoj u februaru prošle godine, Sud je donio odluku da o zahtjevu raspravlja na jednoj od sljedećih sjednica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.