open-navfaktor-logo
search
Protesti u Jablanici
Nećemo hidroelektrane na rijeci Doljanci
Privatni interes se predstavlja kao javni i tako se dodjeljuju koncesije od kojih samo pojedinci imaju koristi dok su štete na strani prirode i stanovništva lokalnih zajednica, kazao je Anes Podić
10.11.2018. u 21:29
get url
text

Mirni protestni skup protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na rijeci Doljanci održan je danas u Jablanici pod sloganom “Zajedno za Doljanku”. Protest je okupio desetine građana Jablanice i Udruženja iz Fojnice, Kruščice, Konjica, Sarajeva, Banjaluke i Mostara udruženih u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

- Gradnjom MHE trajno bi se uništile istinske prilike za razvoj lokalne zajednice, a to su flyfishing (pecanje na mušicu), sportski ribolov, kampiranje u prirodi odnosno razvoj održivog turizma. Ovo područje je veoma privlačno kako za mnogobrojne naučnike (botaničare, geologe, zoologe, šumarske inžinjere), tako i za planinare, bicikliste i ostale ljubitelje prirode. Imamo prekrasne i netaknute prirodne krajolike koje će trajno narušiti i uništiti gradnja MHE - objasnio je Dženan Šašić u ime grupe građana Jablanice koji protestuju.

Oni ističu da se gradnjom hidroelektrana eksploatiše prirodno i zajedničko dobro te uništava biljni i životinjski svijet.

{$galerijaFotografija}

- Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima, a većina rijeka na kojima je planirana gradnja hidroelektrana bogata je pitkom vodom. Pravo na pristup vodi daje se privatnim investitorima za proizvodnju električne energije a sa druge strane uskraćuje pristup lokalnim zajednicama koje su tu i nastale upravo zbog dostupnosti vode. Privatni interes se predstavlja kao javni i tako se dodjeljuju koncesije od kojih samo pojedinci imaju koristi dok su štete na strani prirode i stanovništva lokalnih zajednica – istakao je Anes Podić iz Eko-Akcije Sarajevo.

Razlozi zbog kojih se mještani protive gradnji MHE na rijeci Doljanki su uništavanje jedine preostale tekuće rijeke kroz grad Jablanicu, uništavanje jedinstvenog ekosistema predviđenog zaštićenog područja Čvrsnice i Prenja, uništavanje rijeke koja je prirodno mrijestilište ribe glavatice (Salmo marmoratus) i uništavanje onog što su naši preci očuvali i što bi buduće generacije trebale koristiti za održivi turizam.

- Pojedinac od javnog dobra koje pripada svim građanima i građankama pravi vlastiti profit uz katastrofalne posljedice po ekosistem i lokalnu zajednicu. Ne želimo vodu u cijevima, želimovodu u prirodnom koritu - istakli su okupljeni mještani.

Predstavnica grupe građana Jablanice Naza Spahić istakla je da je u toku formiranje "Udruženja za Doljanku“.

- Ovo udruženje će nastaviti zajedno s vama i ostalim udruženjima da se bori za očuvanje ovog prirodnog bisera, kako javnim tako i pravnim akcijama te nastojati probuditi svijest građana da je pravo na vodu pravo svih nas i da ćemo se boriti za očuvanje rijeke Doljanke i svih rijeka na području Općine Jablanica. Građani i građanke Općine Jablanica ne dozvolite da ovo bude okidač za rijeke Draganjku, Bijelu, Šanicu i ostale - poručila je Naza Spahić.

Doljanka je desna pritoka rijeke Neretve i duga je 18 kilometara sa padom od oko 400 metara. Pravi je prirodni biser smješten na području planina Čvrsnica i Prenj koje su bile predviđene prostornim planom kao zaštićeno područje u kategoriji Nacionalnog parka. Teče kroz krečnjački kanjon koji je stanište i mrijestilište kritično ugrožene endemske vrste pastrmke "glavatica“ i mnogih drugih vrijednih i endemskih biljnih i životinjskih vrsta, navodi se u saopćenju Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

 

jablanica-centrala2.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.