open-navfaktor-logo
search
Federalni ministar
Nedić očekuje da će biti odobren zakon kojim se utvrđuje naknada zbog gubitka vojnih stanova u FBiH
U toku pripreme ovog zakonskog rješenja Ministarstvo je pribavilo podatke od Službe za zajedničke poslove organa tijela FBiH koja i raspolaže ovim stanovima o ukupnom broju stanova na koje se odnosi ovaj zakon
Fena
25.03.2024. u 15:09
get url
text
Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić danas je u toku sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu izjavio Feni da očekuje da će delegati odobriti izmjene i dopune Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koje su u vezi prvenstveno s utvrđivanjem pravične naknade zbog gubitka stanova u FBiH pripadnicima bivše JNA te na taj način izvrši desetke presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.
Kaže da u posljednje vrijeme usljed nedostatka propisa i nedonošenja zakona, sudovi u Federaciji BiH u parničnim postupcima donose presude i odlučuju po tužbama presuđujući isplate naknada to jest obeštećenja u predmetima vojnih stanova i po tržišnim cijenama. Osim toga, kaže da i Ustavni sud BiH dosuđuje aplikantima naknade zbog dužine vođenja postupaka.
- S obzirom na sve veći broj ovakvih tužbi i apelacija neophodno je da se donese zakonsko rješenje u što kraćem vremenskom roku kako bi se izbjegle daljnje negativne posljedice po federalni budžet – napominje Nedić.
U toku pripreme ovog zakonskog rješenja Ministarstvo je pribavilo podatke od Službe za zajedničke poslove organa tijela FBiH koja i raspolaže ovim stanovima o ukupnom broju stanova na koje se odnosi ovaj zakon.
- Radi se o 673 stana sa površinom od oko 35.800 kvadratnih metara stambene površine, s naznakom da ovi brojevi nisu fiksni budući da se prikupljanje podataka od susjednih zemalja o stambenom statusu lica u tim državama vrši otežano pa se za dostavljenje traženih podataka čeka više od šest mjeseci – istakao je Nedić.
Kako je ukupna kvadratura stanova oko 35 800 metara kvadratnih, a predloženi iznos naknade 1.000 KM po kvadratnom metru stana umanjen za amortizaciju po stopi od jedan posto godišnje po metru kvadratnom to ukupni iznos finansijskih sredstava potrebnih za osiguranje naknada po ovom osnovu Ministarstvo procjenjuje na oko 21,5 miliona KM.
- Ukoliko se danas ne bi usvojilo ovo zakonsko rješenje, cijenimo da bi kroz nastavak sudske prakse i presuđivanje naknada po tržišnim cijenama za posljedicu imalo opterećenje po budžet FBiH od najmanje 71 milion KM, te dodatno uz sudske troškove i kamate na kraju dostiglo iznos od oko 100 miliona KM – potvrdio je Nedić.
Tvrdi da je navedeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo izbalansiran i kompromisan prijedlog donesen na osnovu ocjene svih presuda i odluka koje se odnose na vojne stanove.
Za provođenje tog zakona, dodaje, bit će potrebno osigurati oko 21,5 miliona KM na period od dvije godine.
Klub Bošnjaka je tražio da se ova tačka skine sa dnevnog reda današnje sjednice, ali on nije dobio podršku.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.