open-navfaktor-logo
search
Moguće bujice
Nedim Sladić: Ljeto je "na pauzi", ne prijete nam poplave kao 2014. godine
Meteorolog Nedim Sladić je kazao kako Bosni i Hercegovini ne prijete poplave, kao što su bile 2014. godine. Dodao je kako je "ljeto trenutno na pauzi", ali da se ubrzo vraća.
16.07.2021. u 17:40
get url
text
Nedim Sladić
Nedim Sladić

Ovoh dana katastrofalne poplave uzrokovane obilnim padavinama, zahvatile su zapadnu Evropu, ponajviše Njemačku u kojoj je poginulo najmanje 100 ljudi. Najveće poplave zabilježene su u pokrajinama Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje su uništena cijela naselja. Na upit zašto se ovo dešava i koliko smo mi sami krivi za klimatske promjene, Sladić je kazao da često ističe koliko je važno pošumljavanje.

- Uzmimo za primjer jedno stablo bukve. Ono može primiti 500 litara vode što je značajna količina padavina. Bilo kakva šuma bolja je od gole zemlje kada krenu poplave. Druga strana je odnos prema vodotocima, naročito što u rijeke bacamo sve i svašta. Ljudi kad prave kuće pored rijeka oni ih sužavaju. To ne smiju raditi jer rijeke moraju biti što šire - istakao je.

Dodao je da su u BiH ovih dana moguće bujične poplave, te da našoj zemlji ne prijete poplave kakve su ovih dana pogodile Njemačku, odnosno da se neće ponoviti scenario iz 2014. godine.

- Sjever i sjeverozapadni dio BiH će posebno biti izložen. U Krajini će večeras biti ozbiljnijih padavina. To će biti najpogođenija područja u narednih nekoliko dana. Sjeveroistočna područja države će imati veće količine poadavina od ponedjeljka, ali to nisu toliko zabrinjavajuće padavine - kazao je ističući da i u Njemačkoj sada slijedi poboljšanje vremena i zatopljenje, ali da nama dolazi vlažnije vrijeme.

Kad je riječ o vremenu u narednom periodu kazao je da ćemo mi ovaj vikend ispratiti sa kišom.

- Padavine će od ponedjeljka polako prestajati. U utorak još uvijek može biti kiše, ali znatno manje. Onda slijedi bolje vrijeme i značajniji porast temperatura. Ljeto sada ima kratku pauzu, nije pobjeglo od nas. Brzo će se vratiti. Nadam se da neće biti velikih ekstrema. Treba istaći da su izuzetno velike vrućine u Španiji, preko 40 stepeni, ali i u Turskoj. Iz iskustva znam da kada su velike vrućine u Španiji to znači da bi za dvije ili tri sedmice mogle biti i kod nas - rekao je Sladić za N1

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.