open-navfaktor-logo
search
Poznati meteorolog
Nedim Sladić otkrio da li će biti kiše za prvomajske i bajramske praznike
Približavaju se prvomajski i bajramski praznici, koje pojedini Bosanci i Hercegovci planiraju iskoristiti za odmor u prirodi i druženje sa svojom porodicom i prijateljima.
27.04.2022. u 19:54
get url
text

Ipak, planove bi im mogle poremetiti vremenske prilike i kišno vrijeme koje najavljuju meteorolozi.

VEZANI TEKST - Ko je Nedim Sladić, mladi meteorolog: "Prvu prognozu prenosim kolegama u gradskom prijevozu"

- Generalno gledano kada govorimo o prvomajskim praznicima trebamo istaknuti dvije stvari. Prva i najvažnija stvar jeste da nije tako strašno kako je znalo biti prošlih godina. Naime, kada kažem strašno, mislim na svakodnevnu, odnosno cjelodnevnu kišu koja bi trajala od jutra do mraka. Ovaj put za 1. maj to ne očekujemo, već će biti promjenjivo vrijeme. Najprije sunčano uz postepen porast naoblake, što će u drugom dijelu dana, zahvaljujući prisustvu vlage u srednjim nivoima atmosfere, usloviti razvoj oblačnosti koja na planinama može biti i nešto jača. To će kasnije doprinijeti da poslije bude lokalnih pljuskova, prvo u planinskim dijelovima sjeverozapadne Bosne, a prema kraju dana i u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U Hercegovini se ne očekuje kiša 1. maja. Kada je u pitanju Sarajevo, nakon sunčanog prvog dijela dana, u drugom nas očekuje porast oblačnosti, što bi prema kraju dana uslovilo kraći pljusak. Šanse za kišu su prema večernjim satima veće. Dvije trećine dana Sarajlije mogu iskoristiti, ako porane moći će uživati – kaže za Faktor Nedim Sladić, meteorolog Nove BH.

On ističe da će se 2. maja lokalni pljuskovi javljati širom BiH, jer nam se približava poremećaj sa zapada koji donosi vlažan i nestabilan zrak i time će uslovi za kišu biti učestaliji.

- To će se vrlo vjerovatno nastaviti i tokom sedmice. Možemo očekivati red oblaka, red sunca, red kiše... Ono što je dobro je da nas ne očekuju velike hladnoće. Jutanje temperature će biti od 7 do 12 na jugu, do 15 Celzijusovih stepeni. Najviše dnevne bit će od 20 do 25 stepeni. To su pristojne temperature koje neće nikom stvarati poteškoće. Daleko smo od vrućina ove godine. Nažalost, oni koji su očekivali kupanje u moru, moram ih razočarati. Na prve vrele dane pričekat ćemo barem još najmanje dvije sedmice. Ono što bih volio istaknuti je da je vjerovatnoća padavina za 1. maj obično 40 do 50 %, tako da svaki drugi Praznik rada imamo kišu – rekao je Sladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.