open-navfaktor-logo
search
Aktivisti upozoravaju
Nedosljednosti pravosuđa u vođenju slučaja silovanja djevojke u Semizovcu
Aktivisti za ljudska prava u Bosni i Hercegovini izrazili su zabrinutost zbog načina tretiranja slučaja seksualnog nasilja u kojem je zaposlenik kompanije za taksi prijevoz Holand Company Mirnes Osmanović optužen da je 17. aprila prošle godine silovao djevojku u Semizovcu.
20.12.2022. u 15:12
get url
text

Prvo ročište u ovom slučaju održano je tek 7. decembra ove godine, godinu i po dana nakon izvršenog krivičnog djela, a iako je prijavljeno krivično djelo silovanja, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je odlučilo kvalificirati taj čin kao krivično djelo spolnog odnosa s nemoćnom osobom.

- Time je poslana poruka da žrtva silovanja može biti samo osoba koja je u mogućnosti pružiti otpor, što nije u skladu s međunarodnim standardima propisanim Konvencijom o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici - upozoreno je iz organizacija civilnog društva.

Tek nakon reakcija u javnosti došlo je do prekvalifikacije u krivično djelo silovanja, dok je punomoćnica oštećene ukazivala na probleme u procesu te postavila pitanje zašto optužnica nije podignuta nakon tri mjeseca od prijavljivanja krivičnog djela.

Osmanović je pušten na slobodu prije nego je došlo do podizanja optužnice, a izrečene su mu mjere zabrane kontaktiranja, posjećivanja i prilaska svjedoku. Osim toga, niti nadležne institucije niti Holand Company (kompanija za taksi prijevoz u Sarajevu) nisu izrekli Mirnesu Osmanoviću mjere zabrane za obavljanje djelatnosti taksiste tokom sudskog procesa.

Kako smatraju aktivisti, ove mjere za optuženog su uznemirujuće i obeshrabrujuće za sve žrtve silovanja koja se ne može osjećati sigurno i zaštićeno u sistemu gdje silovatelj može da joj priđe bez snošenja sankcija.

Ističu da ovakav pristup pravosudnih institucija objašnjava zašto žrtve ne prijavljuju krivična djela silovanja, a istovremeno tužilac Saša Jovanović u ovom slučaju tužen je pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH zbog nemara u vršenju službenih dužnosti.

Ročištu u slučaju tužioca Saše Jovanovića, u kojem se između ostalog, razmatra i (ne)efikasnost u predmetu u kojem je optuženi Mirnes Osmanović održano je 14. decembra, a istog dana i suđenje u postupku protiv Osmanovića.

- Postavlja se pitanje kako tužilac koji se trenutno tereti za nemar i neefikasnost u radu tokom provođenje istrage u  predmetu "Osmanović" još uvijek može biti postupajući tužilac u istom predmetu i adekvatno zastupati optužnicu za krivično djelo silovanja - navode aktivisti za ljudska prava.

Aktivisti i stručne organizacije pomno prate slučaj, ali prisustvo opće javnosti izostaje te su ponovo upozorili da je žrtva zanimljiva sve dok god postoje senzacionalistički naslovi koji mogu izazvati raspravu u društvu, a kada zatraži pravdu i podršku, društvo utihne.  

Ocijenili su da nosioci najviših pravosudnih funkcija ne čine gotovo ništa da ohrabre žrtve da prijave sve oblike seksualnog nasilja, naročito silovanja te osiguraju da pravosudni sistem zaštiti osnovna ljudska prava. 

- Izgradnja pravednog i nenasilnog društva moraju postati imperativ za sve one koji ne žele biti saučesnici silovanja, bilo kojeg oblika nasilja i zločina. Šutnja je ipak najveći saučesnik zločina, a podrška žrtvama nasilja i praćenje rada institucija najveći je saveznik istini i pravdi - naveli su. 

Suđenje Mirnesu Osmanoviću nastavlja se na Općinskom sudu u Sarajevu u srijedu, 21. decembra, a disciplinski postupak protiv tužioca Jovanovića 19. januara 2023. godine na kojem će se izložiti materijalni dokazi i završna izlaganja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.