open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na žrtve
Nedžad Agić iz Zenice biciklom putuje u Vukovar kako bi odao počast žrtvama
Od predsjednika Udruženja "Ultramaratonci Vukovara", koji svake godine trče ka Srebrenici, dobio sam poziv da budem njihov gost i veliko mi je zadovoljstvo da su prepoznali moje akcije te žele da budem njihov počasni član u koloni sjećanja, koja će se održati 18. novembra u Vukovaru, rekao je Agić
16.11.2018. u 11:26
get url
text

Zenički biciklista, 53-godišnji Nedžad Agić krenut će biciklom u Vukovar na Dan sjećanja na žrtve Vukovara. Ka Vukovaru, kako bi učestovao u obilježavanju godišnjice pada ovog grada u Domovinskom ratu 1991. godine, krenut će u subotu ujutro, a na poziv Udruženja "Ultramaratonci Vukovara", javlja Anadolu Agency (AA).

Agić je na konferenciji za medije rekao kako mu je ovo prvi put da odlazi u Vukovar, a do sada je biciklom išao u Dubrovnik, povodom godišnjice potpisivanja Povelje Kulina Bana, kao i u Crnu Goru i Albaniju, na poziv biciklističkih udruženja iz ovih zemalja.

-Ovo je već treća ili četvrta lijepa priča u kojoj učestvujem i za koju se nadam da će se nastaviti i dalje, jer mi je cilj da širim lijepe vijesti iz našeg grada i naše države. Od predsjednika Udruženja 'Ultramaratonci Vukovara', koji svake godine trče ka Srebrenici, dobio sam poziv da budem njihov gost i veliko mi je zadovoljstvo da su prepoznali moje akcije te žele da budem njihov počasni član u koloni sjećanja, koja će se održati 18. novembra u Vukovaru. Povod je takav kakav jeste, tužan, ali ovaj moj odlazak je moralna satisfakcija. Kada ti ljudi mogu da trče ka Srebrenici u znak sjećanja na taj grad, a to je dosta kilometara, osjećao sam potrebu da i ja biciklom odem tamo i da se poklonim žrtvama ubijenim u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj - rekao je Agić.

On će u subotu iz Zenice krenuti prema Bosanskom Šamcu, gdje će prenoćiti, te naredni dan nastaviti put ka Vukovaru.

-Bit će mi veliko zadovoljstvo da odem tamo. Predsjednik Udruženja 'Ultramaratonci Vukovara', Stole Obrvan me našao na društvenoj mreži Facebook, pitao me jesam li ja taj iz Zenice, što je išao u Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju te me zamolio da budem njihov počasni gost. To je bilo ugodno iznenađenje, a ja sam u međuvremenu uspio da uz pomoć nekih sponzora skupim nešto novca za ovaj put kako bih sutra rano ujutro mogao krenuti iz Zenice. Ići ću najvjerovatnije do Bosanskog Šamca, što je oko 150 kilometara od Zenice, gdje ću prenoćiti i zatim naredno jutro nastaviti put ka Vukovaru, koji je udaljen oko 70 kilometara te bih trebao tamo stići nekih dva do dva i po sata kasnije - rekao je Agić.

Iako vremenske prilike, kao ni sama dužina puta, nisu najpovoljniji, ovaj zaljubljenik u biciklizam rekao je kako mu nije žao napora koji će uložiti u ovaj odlazak i odavanje počasti žrtvama Domovinskog rata.

-Pripremao sam se fizički i psihički za sve napore, ali mi to nije teško palo. Zaista mi je velika čast i nadam se da ćemo imati još mnogo ovakvih priča u budućnosti - zaključio je Agić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.