open-navfaktor-logo
search
Priložio papire
Nedžad Ajnadžić o (ne)prijavljenoj imovini: Nemam ništa skriveno, ovo je medijska hajka
Nedžad Ajnadžić, bivši načelnik Općine Centar, oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem pojašnjava situaciju u vezi s neprijavljivanjem imovine i prijavu koju je protiv njega i još nekoliko funkcionara u Kantonu Sarajevo podnio Ured za borbu protiv korupcije KS. 
02.02.2021. u 16:41
get url
text

Uvažavajući i podržavajući rad Ureda za korupciju Kantona Sarajevo, pravosudnih institucija na svim nivoima i Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine želim obavijestiti javnost o sljedećem:

Funkciju načelnika Općine Centar obnašao sam u mandatu 2016.-2020. u skladu sa zakonima, propisima i moralno-etičkim načelima. Tokom navedenog perioda nisam stekao nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu u smislu kupovine ili nasljedstva. U istom periodu, moja supruga nasljedila je stan na Šipu od svoje majke koja je preminula 2018. godine, a koji je uknjižen na njeno ime 2019. godine po okončanju ostavinskog postupka, navodi Ajnadžić.

- U skladu s propisima i zakonima, pri kandidaturi za načelnika Općine Centar na Lokalnim izborima 2016. godine prijavio sam imovinu Centralnoj izbornoj komisiji te Uredu za borbu borbu protiv korupcije KS nakon njegovog uspostavljanja. Tačno je da je tada bilo nenamjernog odstupanja u prijavi te sam nakon upozorenja i prekršajnog naloga, Uredu dostavio dopunu prijave o imovini. Tada sam uredno i platio novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM što dokazuje da nije bilo namjere u činjenju prekršaja te da sam uvažio odluku Ureda bez reagovanja žalbom na takvu odluku.

Kandidujući se za funkciju načelnika Općine Centar na Lokalnim izborima 2020. godine, uredno sam prijavio svu pokretnu i nepokretnu imovinu Centralnoj izbornoj komisiji, te na kraju mandata Uredu za borbu protiv korupcije.

Navodi o tome da skrivam određenu imovinu i novčana sredstva su rezultat medijske hajke na osnovu koje pojedini politički akteri pokušavaju diskreditovati mene kao bivšeg načelnika i prikupiti političke poene.

U mandatu 2016-2020 nisam stekao bilo kakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu.

VEZANI TEKST - Kafedžić: Koldžu, Ajnadžića i Berila smo prijavili Tužilaštvu, bit će još prijava, ovo je tek početak

Podsjetit ću da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine u Mišljenju objavljenom u Službenim novinama br. 46/19 naveo da Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovinu nosioca javnih funkcija u KS u okviru kojeg se traži da politički akteri prijave i imovinu "bliskih srodnika" i "povezanih lica", nije u skladu s Ustavom FBiH, posebno u članu II.A.2 (1), te međunarodnim aktima koji osiguravaju pravo na privatnost kao osnovno ljudsko pravo i slobodu, ono se sastoji od prava na vlastiti život i minimalno miješanje, a tiče se privatnog i porodičnog života kao i fizičkog i moralnog integriteta, časti i ugleda. Ustavni sud FBiH je također naveo kako ovaj Zakon mora biti u saglasnosti s propisima koji doneseni od strane Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Mišljenje Ustavnog suda FBiH, koje je konačno i obavezujuće, još uvijek nije provedeno u djelo i ovaj Zakon još uvijek nije usklađen s Ustavom i propisima. Predlažem da nadležni u Kantonu Sarajevo da sprovedu ovu odluku Ustavnog suda FBiH.

U svojstvu dokaza prilažem ovjerenu Izjavu da ne posjedujem bilo kakvu pokretnu i nepokretnu imovinu izvan BiH, te kopije dokumenata o imovini koju posjedujem, a koju sam prijavio nadležnim institucijama po završetku mandata - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.