open-navfaktor-logo
search
Testirani na koronavirus
Negativno 38 štićenika Doma za stara lica Zenica, čekaju se rezultati za još 36
Prva grupa od 38 testiranih štićenika JU Dom za stara lica Zenica negativna je na koronavirus, potvrdio je Feni direktor te ustanove Kemal Efendić.
29.04.2020. u 11:40
get url
text

- Prva grupa naših štićenika testirana je u ponedjeljak, kada smo i dobili obavijest da je dvoje od 25 testiranih radnika bilo pozitivno. Svi smo testirani u subotu. Štićenici su svi bili su negativni, a jučer je testirana i druga grupa, u kojoj su bili preostalih 36 korisnika naših usluga. Nadamo se da će i oni biti negativni, jer, po jutros objavljenim rezultatima iz Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, među novozaraženim nije bio niko iz Zenice. Nadamo se da će tako i ostati. Ukupno na smještaju imamo 74 osobe - napominje Efendić.

On dodaje kako je zaraza otkrivena kod jednog administrativnog radnika, koji je od 22. aprila na godišnjem, te kod jednog medicinskog tehničara. Oba zaražena radnika, napominje Efendić, već se nalaze u izolaciji.

- Jučer smo imali posjetu dvoje ljekara iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, kojima smo prezentirali mjere koje smo poduzeli. Zahvalni smo im na pomoći koju nam pružaju - ističe Efendić.

Prvozaražena medicinska sestra iz te ustanove, kod koje je zaraza otkrivena početkom ovog mjeseca, nakon provedenog liječenja dva puta je retestirana i njeni su nalazi bili negativni na koronu, ali se iz predostrožnosti još nalazi u kućnoj izolaciji. Ona bi se, napominje Efendić, po planu koji su utvrdili epidemiolozi, 5. maja trebala vratiti i na posao.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.