open-navfaktor-logo
search
Krivično djelo
Negiranje genocida: Udruženja žrtava od MUP-ova i tužilaštava u FBiH traže hitno istragu protiv Dodika
Dok MUP RS-a provodi istrage protiv dvojice imama, jednog u Kozarcu, a drugog u Bihaću, policijske agencije i tužilaštva u Federaciji Bosne i Hercegovine šutke posmatraju izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika koji uporno negira genocid. 
22.02.2023. u 12:07
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, hoće li reagirati Tužilaštvo?

Šuti i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iz kojeg su u julu 2021. godine, kada je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, poručili "da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH".

Sve do sada podnesene prijave ovom tužilaštvu odbačene su, njih više od 50. Podnosili su ih pojedinci, NVO, udruženja žrtava. Policijske agencije za godinu i po nisu otvarale istrage niti podnosile prijave. Nije uradilo ništa ni Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti, kako su to najavljivali. 

Predsjednici Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Majke enklava Srebrenica i Žepa, Murat Tahirović i Munira Subašić upozoravaju da ni nakon skoro dvije godine Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu za negiranje genocida.

- Zašto institucije BiH ne primjenjuju i pravno ignoriraju Inzkov zakon, pitanje je za visokog predstavnika, VSTV i disciplinskog tužioca, te predstavnike međunarodne zajednice koji su odgovorni za reformu pravosuđa BiH - poručili su Tahirović i Subašić. 

Oni su pozvali nadležne institucije Federacije BiH i Kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštva u Federaciji BiH da hitno i neizostavno pokrenu istragu protiv Milorada Dodik, primjenjujući Krivični zakon Federacije BiH - krivična djela protiv ustavnog poretka Federacije. 

Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti; (1) Ko javno izaziva ili raspiruje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog Krivičnog Suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, "a u vezi sa članom 13 - Primjena krivičnog zakonodavstva u Federaciji za krivična djela učinjena na području Bosne i Hercegovine.

Krivično zakonodavstvo u Federaciji primjenjuje se prema svakom ko na teritoriji Bosne i Hercegovine učini: a) bilo koje krivično djelo protiv ustavnog poretka Federacije iz glave XV (Krivična djela protiv ustavnog poretka Federacije) ovog zakona;

Tahirović i Subašić traže od nadležnih federalnih i kantonalnih institucija da ostvare saradnju sa MUP-om i Tužilaštvom Republike Srpske u cilju procesuiranja Milorada Dodika, ali i sa državnim institucijama u cilju zaštite ustavnog poretka Federacije i države BiH.

- Također, pozivamo sve zainteresirane subjekte i pojedince koji se oglašavaju u povodu negiranja genocida i drugih zločina protiv čovječnosti, da obavezno naglašavaju da se radi o negiranju presuda koje su donošene od međunarodnih i domaćih sudova jer tako sužavaju prostor negatorima i podržavaju zakone BiH, koji jasno definiraju da je negiranje navedenih presuda krivično djelo, a ne negiranje naučnih, historijskih, općih pravnih ili nekih državnih odluka ili nalaza komisija koje ne prestavljaju biće krivičnog djela negiranja shodno zakonima BiH i FBiH - ističu Tahirović i Subašić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.