open-navfaktor-logo
search
Nakon pokušaja blaćenja
Neki su je htjeli poslati u zatvor, sad se posipaju pepelom: "Treba se izviniti Sebiji Izetbegović"
Akademik Asim Kurjak se "sjetio" da je bio mentor prof. dr. Sebiji Izetbegović na njenom doktoratu, profesorica Izetbegović je dokumentacijom dokazala da je njena akademska i naučna karijera neupitna, još jedan pokušaj njene diskreditacije završio se fijaskom, pa je u bh. javnosti ili bolje rečeno sarajevskoj čaršiji, počelo posipanje pepelom...
28.05.2021. u 14:29
get url
text

Neki su do jučer htjeli da je šalju u zatvor, a onda su promijenili priču. Među takvima je i Bakir Hadžiomerović, zaposlenik ili saradnik redakcije Raport, jedne od onih koje su se silno trudile dokazati proteklih dana kako Izetbegović nema validnu dokumentaciju o svom obrazovanju. 

VEZANI TEKST - Zagrebački indeks prof. dr. Izetbegović: Najbolje ocjene i kod prof. Funduk Kurjak, supruge Asima Kurjaka

Hažiomerović je, nakon gostovanja Kurjaka na Face TV-u, televiziji koju na društvenim mrežama sve češće nazivaju Fake TV (Lažna TV), konstatovao da bi Izetbegović trebala krivično odgovarati. Ishitreno, na prvu... Međutim, kad se podvukla crta pod ovu priču, Hadžiomerović sada Kurjaka nazova bijednikom. 

- Kurjačka posla! Bijednik bi se sada morao izviniti Sebiji Izetbegović. Lagao je, jeste znao - napisao je Hadžiomerović, premda se i sam mogao izviniti zbog prethodnog piskaranja na Twitteru. 

Hadžiomeroviću nisu strani optuživanje i pokušaji diskreditacije bez ikakvih dokaza, što je valjda navika koju je stekao u "60 minuta", nastavio u Dnevnom avazu, novinama u kojim je Fahrudin Radončić "konsultatnt", a nije podbacio ni na Raportu, za koji se u Sarajevu također tvrdi da mu je Radončić konsultant. I to zajedno sa dekanima pojedinih fakulteta te tužiocima. Međutim, zvanično Raport je nezavisan medij, osnovala ga je grupa bivših Avazovih novinara po odlasku iz te redakcije. 

 

Hadžiomerović, čovjek koji je posebno suptilan kad su žene u pitanju. Neke od njih, konkretno ministricu Biseru Turković, naziva Zikom, što je nadimak Zijada Turkovića, kriminalca i ubice, osuđenog na dugogodišnju robiju. Tako je u jednom tvitu problematizirao naučni rad Izetbegović i Turković - pričao njemu jedan profesor. Samo da nije Zlatko Lagumdžija, neformalni urednik "60 minuta", jer jednostavnom pretragom lahko se može doći do podatka da je Sebija Izetbegović u stručnoj, naučnoj, literaturi daleko citiranija od Lagumdžije. "Konsultant", profesor likovnog, nije sigurno, jer teško da se taj o nauku i očešao. A ni citiranje mu ne ide od ruke, vidjeli smo u Teleringu. 

VEZANI TEKST - Kad Fahro i Mato "citiraju" Kur'an: Umjesto ajeta, čitali dio knjige šiitskog autora

Iako je proteklih dana svesrdno doprinosila sveopćoj histeriji u vezi s pitanjem akademske i naučne karijere Sebije Izetbegović, Ivana Marić koju pojedini mediji nazivaju političkom analitičarkom, a tviteraši dodaju "sa sto posto promašenih analiza", do ovog trenutka nije našla za primjereno da se izvini. Ni kao javna ličnost, ni kao žena. 

Izvinjenje Izetbegović, ukoliko se pokaže da nema ničega spornog, prije nekoliko dana najavio je i Elmedin Konaković, šef stranke Narod i pravda, nekadašnji SDA-ovac. Taj političar lokalnog formata poznat po porukama novinarima u kojima traži da mu izjave budu "bez rezanja kad hvalim gospođu Izetbegović", još se nije izvinio. Čeka se...

Iako na društvenim mrežama često komentira političke i druge aktuelnosti, reditelj Dino Mustafić se ovog puta suzdržavao od komentara nakon prvobitnih Kurjakovih istupa u medijima. Kada je saga o diplomama završena, Mustafić je napisao: 

- Ovaj akademik je odavno izgubio moralni kredibilitet. Ovo je samo još jedan u nizu koji traži i javno izvinjenje dr. Izetbegović. Neko se ne mora voliti niti podržavati, ali se ne smije i ne može diskreditirati lažima ili "maglovitim sjećanjem". Sramno!

 

 

Proteklih dana bilo je i onih koji su pozivali razne institucije da provjeravaju diplome profesorice Izetbegović. Za neke od njih je sreća što su toliko marginalni na političkoj i javnoj sceni, pa se niko neće sjetiti da provjerava njihove. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.