open-navfaktor-logo
search
Šta se priča...
Nekima je "zabremedet" selfie s Palmerom, neki na kafi s Harkanom: Pada li Vlada KS?
Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo najavio je da se priprema smjena Vlade Kantona Sarajevo predvođene SBB-ovim Marijom Nenadićem, koju trenutno podržavaju Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost i Demokratska fronta, te zastupnik BOSS-a Haris Pleho.
09.09.2020. u 19:49
get url
text

Kazao je Konaković kako je zahtjev za smjenu Vlade spreman te da imaju dovoljno ruku u Skupštini bez zastupnika SBB-a.

Već duže vrijeme spominje se da je moguća smjena Vlade KS, animoziteti između nekih zastupnika i stranačkih kolega u Skupštini KS.

Novu većinu činili bi zastupnici SDP-a, Naroda i pravde, NLB-a, Naše stranke i nezavisni zastupnici, ali postavlja se pitanje na koje zastupnike računaju iz aktuelne većine.

Članovi stranaka opozicije nisu željeli komentarisati, poručujući nam kako je "Konaković dovoljno kazao i da će čekati da se svaka od tih osoba sama oglasi po tom pitanju".

Nadaju se svi da bi se nova većina sa zahtjevom za smjenu Vlade mogla oglasiti početkom oktobra, kada počinje i predizborna kampanja. 

VEZANI TEKST - Radončić o Vladi KS: "Nana je zaista politički i oficijelno vaskrsnula"

Već neko vrijeme kao jedan od zastupnika koji bi mogao dati podršku za formiranje nove većine spominje se SDA-ov zastupnik Aljoša Čampara. Izvori iz NiP-a za Faktor tvrde da se on jučer sastao sa Harisom Bašićem, ministrom privrede iz vlade Edina Forte, a koji je javnosti poznatiji kao Harkan i po priči o "vaskrsloj nani". Tema je, navodno, kako tvrde iz NiP-a, bila upravo smjena Vlade. 

I ime zastupnice Admele Hodžić spominjalo se u kontekstu osoba koje bi mogle pristupiti formiranju nove većine u Skupštini. Zatražili smo komentar od zastupnice Hodžić koja nam je kazala da na to nema nikakav komentar.

Ostali zastupnici iz SDA u Skupštini KS ovih dana radije šute o svemu, pa niko od njih ne odgovara na pozive novinara. Ni zvanično, ni nezvanično, komentar nemaju.  

Kao jednu ruka koja bi mogla dati podršku za formiranje nove većine i rušenje vlade spominjala se zastupnica Bilsena Šahman, inače članica SBB-a.

Zastupnik u Skupštini KS i član SBB-a Zvonko Marić kaže da ne razmišlja o ljudima koji eventualno žele formirati novu palamentarnu većinu.

- Mislim da imaju pravo da formiraju novu parlamentarnu većinu. U tom smislu i s obzirom na moje iskustvo ranije, ja nemam neku potrebu da na neki način to doživljavam, niti traumatično niti na bilo koji drugi način, već kao normalan politički proces koji se eventualno dešava. Nagađa se o mogućim ljudima koji bi bili ta prevaga i u opticaju je nekoliko imena tako da je nezahvalno prognozirati na bilo koji način kada bi to moglo da se desi i pod kojim okolnostima – kaže Marić.

Vlada KS

Ističe kako u oba mandata u Skupštini živi u "ambijentu najava novih parlamentarnih većina".

- Nezahvalno bi bilo da se čovjek bavi bilo kakvim analizama, ali u hodnicima se čuje i "sumnjiče" se neki ljudi za eventualni prelazak. Ne želim spominjati imena. Ja to posmatram kao nešto legitimno i ne želim da ulazim u pozadinu toga – kazao je Marić.

Tvrdi da sarađuje sa svojim stranačkim kolegama i da se ne dotiču teme formiranja nove većine.

- Moje kolege su sa mnom i predano radimo. Razgovaramo o onome što nam je činiti u narednim danima, o tekućim problemima, ali ni riječi o tome, možda se sada nametne tema ko bi to mogao da bude – zaključuje Marić.

Predsjednici NiP-a, NS-a i SDP-a, Konaković, Predrag Kojović i Nermin Nikšić sastali su se danas sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Matthew Palmerom i američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom. 

- Na sastanku se razgovaralo o stanju u BiH i odgovorom vlasti na situaciju u društvu, smjeni kantonalnih vlada i nadolazećim Lokalnim izborima - napisao je Nikšić na Facebooku. 

Kojović je pak, nakon tog sastanka, objavio selfie, te napisao: "Razgovori o budućnosti". 

- Ohrabrujući razgovor o budućnosti BiH sa predstavnicima američke administracije. Kolege Peđa Kojović, Nermin Nikšić i ja prezentirali smo svoje stavove. Matthew Palmer i Eric Nelson jos jednom potvrdili opredjeljenost SAD-a za nastavak podrške pozitivnim procesima u našoj zemlji - napisao je Konaković.

Sva trojica su objavili fotografije sa sastanka. 

Matthew Palmer jutros se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, sa rukovodstvom Parlamenta BiH, a potom i sa nizom nižerazrednih zvaničnika i predsjednika manjih stranaka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.