open-navfaktor-logo
search
"Ratovanje" po kantonima
Neko nijednu, neko već drugu: Priče o rekonstrukciji pola kantonalnih vlada traju mjesecima, dvije su skoro završene
Godinu dana od Općih izbora u Bosni i Hercegovini i imenovanja vlada u osam od deset kantona, u pola njih je skoro odmah krenula priča o rekonstrukciji. Trenutno je u dva kantona promjena vlade gotovo završena priča, a u dva se vode razgovori o tome.
07.10.2023. u 18:03
get url
text
Skupštine kantona
Skupštine kantona

VEZANI TEKST - Smjena Vlade ZDK moguća u ponedjeljak, nova se očekuje do kraja mjeseca

U Zeničko-dobojskom kantonu okupljena je nova skupštinska većina koja treba imenovati novu vladu već do kraja mjeseca. U novu većinu ušle su dvije stranke iz stare većine, i to NES i DF, a čine je još SDA, SBB i tri samostalna zastupnika. Iz vlasti se izbacuje HDZ, SDP, Bh. inicijativa-Kasumović Fuad, NiP i Naša stranka. O novoj skupštinskoj većini govorilo se mjesecima, a čekao se, navodno, samo DF.

Rekonstrukcija vlade desit će se i u Kantonu Sarajevo. Ovdje je dogovoreno da se iz Vlade izbace ministri prije svega iz Stranke za BiH, dok dva ministarstva dobija Pokret "Za nove generacije" koji ima tek jednog zastupnika u Skupštini KS Damira Marjanovića. Problem je samo "tehnika" kako će izvršiti rekonstrukciju. I ovdje su dogovori o rekonstrukciji vođeni mjesecima. Vlasti predvođenoj "Trojkom" nije se svidjelo što Stranka za BiH nije podržala nametanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Za smjenu vlasti grčevito se bori i mjesecima lobira opozicija u Tuzlanskom kantonu predvođena strankom PDA. Skupštinsku većinu u TK čine SDA sa 13 i DF sa četiri zastupnika, te Senad Alić, bivši član PDA, i Asmir Hasić i Emir Salihović koji su napustili Stranku za BiH. Iz SDA su poručili da je većina stabilna. Opozicija u TK, i to SDP, PDA, NiP i Naša stranka, imaju 12 zastupnika i treba im još minimalno šest do tijesne većine od 18 zastupnika.

VEZANI TEKST - Dok ključa u Banovićima: Priprema li se novi udar "Trojke" na Tuzlanski kanton, bastion SDA?

O pokušajima promjene vlasti spekulisalo se i u Unsko-sanskom kantonu gdje bi okosnicu eventualne nove većine činio takozvani Blok 3, u kojem su NiP, Naša stranka i Pomak, te SDP. Ali matematika im ne ide u prilog. Ove četiri stranke opozicije u Skupštini USK imaju devet zastupnika, što znači da im je potrebno još sedam. Njih, prema izjavama, neće naći u vladajućim SDA i NES-u, koji sami imaju po osam zastupnika, što znači da sami mogu činiti većinu.

S druge strane, dok se u četiri kantona mijenja ili bar želi promijeniti vlast, u dva ona još nije ni formirana, a to su Livanjski i Hercegovačko-neretvanski.

Prema pisanju medija, rekonstrukcija vlasti u Tuzlanskom kantonu nije novina imajući u vidu da u posljednjih dvadeset godina nijedna Vlada TK nije završila četverogodišnji mandat. Česte rekonstrukcije nisu strane ni u Kantonu Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.