open-navfaktor-logo
search
Poruka ambasadora SAD-a
Nelson: Genocid u Srebrenici je mračni historijski trenutak za cijelo čovječanstvo, nema mjesta za poricanje zločina
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, uputio je videoporuku u kojoj je kazao kako će sutra prisustvovati komemoraciji 25. godišnjice srebreničkog genocida, mračnog historijskog trenutka ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijelo čovječanstvo.
10.07.2020. u 16:56
get url
text

- Na ovu godišnjicu – i uvijek – građani Sjedinjenih Država izražavaju solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijima. Mi žalimo s vama - poručio je Nelson.

Dodao je da dvadeset pet godina poslije, Bosna i Hercegovina je napredovala, ali rane iz prošlosti još nisu zacijelile.

- Dok Bosna i Hercegovina stremi ka prosperitetnoj budućnosti za sve, nema mjesta za poricanje zločina koji su počinjeni tokom rata, niti za glorifikaciju onih koji su osuđeni za te zločine. Važno je razjasniti da ove zločine nisu počinile cijele etničke skupine, kao što je važno biti iskren u vezi sa tragičnom historijom Srebrenice - rekao je Nelson.

Nelson je kazao i da ove godine, zbog krize uzrokovane koronavirusom, za razliku od prošle, neće moći učestvovati na Maršu mira kao prošle godine iz poštovanja prema onima koji su planirali učestvovati.

- Virus je nametnuo ograničenja za mnoge učesnike u Maršu mira i sutrašnjoj komemoraciji. Ali, ja sam s njima u mislima. Iako smo prisiljeni odustati od svojih planova, moramo naučiti najvažniju lekciju koju nam je dala ova pandemija – ni granice ni etničke podjele ne određuju čovjekovu ranjivost. Zato, na ovu tešku srebreničku godišnjicu od četvrt stoljeća, bosanskohercegovački politički lideri moraju promovirati pomirenje kroz ono što rade, a ne samo kroz retoričku podršku. Dvadeset pet godina nakon genocida u Srebrenici, vrijeme je da se odmaknemo od zapaljive, nacionalističke retorike i netačnih narativa koji ne smanjuju, nego produbljuju etničke podjele - poručio je Nelson.

Umjesto toga, kako je kazao ambasador Nelson, lideri moraju napraviti ponekad teške, ali apsolutno neophodne korake usmjerene ka jačanju povjerenja i dobre volje, tako da svi građani Bosne i Hercegovine imaju šansu za mirnu i prosperitetnu budućnost.

- Svi oni koji su ubijeni i koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države su i dalje posvećene davanju podrške svima u Bosni i Hercegovini koji streme pomirenju, miru i pravdi - poručio je američki ambasador.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.