open-navfaktor-logo
search
Inovativni model
Nelson i Sattler sutra na pokretanju Skupštine građana BiH
Delegacija EU u BiH je pokrenula Skupštinu građana, inovativni model deliberativne demokratije, koji nudi jedinstvenu priliku građanima u BiH da direktno izraze svoje stavove o ustavnim i izbornim reformama, da preporuče konkretna rješenja za eliminaciju diskriminatornih odredbi Ustava BiH i za unapređenje Izbornog zakona.
03.11.2021. u 15:35
get url
text

Ovaj proces se zasniva na dva kruga slučajnog odabira građana kao reprezentativnog uzorka stanovništva zemlje. Tokom pripremne faze procesa, koja je završena u avgustu ove godine, obavljen je prvi krug. Pismo koje su potpisali ambasadori EU-a, SAD-a i Misije OSCE-a u BiH, upućeno je na 4.000 nasumično odabranih domaćinstava, pozivajući građane da iskažu svoj interes za učešće u Skupštini građana BiH registracijom putem web stranice www.skupstinagradjana.ba.

Drugi krug nasumičnog odabira građana će se održati sutra u Sarajevu, u Međunarodnom centru za djecu i mlade na Grbavici (Kemala Kapetanovića 17), mjestu koje je prilagođeno mjerama Covid-19. Među onima koji su se prijavili za učešće u Skupštini građana BiH, konačna grupa od ukupno 57 članova Skupštine će biti nasumično odabrana uz pomoć kompjuterskog softvera i žrijebanja.

Prije početka događaja, u 11:00 sati, bit će upriličene izjave za medije ambasadora EU u BiH Johanna Sattlera, ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona i zamjenika šefa Misije OSCE-a u BiH Dmitrija Iordanidija, saopćila je Delegacija EU u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.