open-navfaktor-logo
search
Odnos SAD-a prema BiH
Nelson odgovara: Da li je Dodik tražio pomoć za skidanje s "crne liste", može li pitanje Kosova utjecati na BiH
Odgovornost za sadašnju situaciju je na liderima Bosne i Hercegovine, ali i građanima BiH, koji moraju tražiti odgovornost svojih lidera, rekao je sinoć u intervjuu za BHT1 Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH.
21.02.2020. u 12:35
get url
text

- Međunarodna zajednica u BiH ima posebnu ulogu dok nastavljamo biti garanti dejtonskog mira, dok nastavljamo pomogati da bi zemlja napredovala i gradila svoje demokratske institucije. SAD i međunarodna zajednica su spremni da budu posrednici, da vode teške razgovore koji vode ka uspješnim konsenzusima i kompromisu, ali je odgovornost uvijek na BiH koja je suverena zemlja - rekao je Nelson.

Dodao je kako kompromisi koji su potrebni prečesto se žrtvuju radi kratkoročnih političkih interesa.

- Svaki dan je nova prilika za donošenje boljih odluka. Vrijeme prolazi, lideri trebaju shvatiti kako sve više građana napušta ovu zemlju. Građanima je dosta jer lideri ne preuzimaju odgovornost da načine napredak ove zemlje - rekao je Nelson.

Postoji prostor za dogovor po mnogim pitanjima, dodao je, ali je naglasio i to da "prostori za dogovor nestaju kada ljudi pokušavaju kreirati velike pakete po principu - dajte da riješimo sve odjednom".

- Ili počnu postavljati ultimatume i blokade - rekao je.

Ambasador SAD-a smatra kako se treba vratiti tamo gdje se stalo prošle godine, a to je dogovor u vezi partnerstva sa NATO-om (Program reformi), koji je otvorio vrata formiranju vlasti.

- Da, postoje problemi ovdje, ali maksimalistički pristrup, pristup preko opstrukcija, neće dovesti do napretka - rekao je Nelson.

SAD će uvijek pružati podršku onim liderima koji nastoje ovu zemlju načiniti funkcionalnijom, poruka je američkog ambasadora.

- Mi nemamo favorite među strankama ili među narodima. Ako nas možete optužiti da smo protiv bilo čega, možete nas optužiti da smo protiv onoga što je protiv BiH. U tom smislu ćemo uvijek biti dosljedni u našoj podršci - rekao je ambasador.

Na pitanje da li je Milorad Dodik tražio od njega pomoć da ga se skine sa "crne liste" SAD-a, Nelson je rekao da je Dodik sankcionisan kroz vrlo detaljan "međuresorni proces zbog podrivanja odluka Ustavnog suda".

- S njim sam imao otvorene razgovore i taj dijalog je važan. O "crnoj listi" nismo ragovarali, on me nije pitao koji su koraci potrebni za skidanje s "crne liste", ali ja vjerujem da Dodik shvata zašto je sankcioniran i također shvata da se SAD nada boljem partnerstvu u kojem nećemo razgovarati o podrivanju dejtonskog mira, nego o napretku BiH ka budućnosti u euroatlanskoj zajednici - objasnio je Nelsen.

VEZANI TEKST - Nelson: Naš interes je država BiH, blokade nisu način rada, moglo bi biti novih sankcija

Ponovio je da je osnovni okvir Dejtonskog mirovnog sporazuma prepoznavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

- To ostaje nepromijenjeno. Ne mijenja se kada je riječ o stavu SAD-a. Mi smo odlučni u podršci BiH, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu - rekao je.

U kontektstu rješavanja spora između Srbije i Kosova, američki ambasador je pojasnio i da li to može imati bilo kakvog utjecaja na BiH.

- Ja znam da SAD smatra da je dogovor o međusobnom priznanju između Kosova i Srbije nešto što je jako važno. Pomoglo bi regionu da napreduje. Također, smatramo da nema nikakvih veza između rešavanja pitanja Kosaova i Bosne i Hercegovine - pojasnio je ambasador.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.