open-navfaktor-logo
search
Izborno zakonodavstvo
Nelson: Postoje politički lideri koji opstruiraju reforme kako bi zaštitili vlastite interese
Izborni proces u Bosni i Hercegovini ima brojne nedostatke zbog čega se ne bi trebalo dozvoliti da se uđe u još jedan izborni ciklus s trenutnim važećim zakonodavstvom, rečeno je na današnjoj konferenciji nazvanoj "Integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini".
21.05.2021. u 12:52
get url
text

Skup, na kojem su predstavljene i preporuke za izmjenu pravnog okvira u oblasti izbornog zakonodavstva, organizirao je Transparency International u BiH (TI BiH), a okupio je predstavnike Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, Centralne izborne komisije i drugih zainteresiranih strana.

Kako je rečeno, TI BiH godinama učestvuje u praćenju izbornih kampanja i identificiranju zloupotrebe javnih resursa, a u toku praćenja Lokalnih izbora 2020. godine u BiH uočeni su mnogobrojni nedostaci vezani za primjenu Zakona o finansiranju političkih partija i Izbornog zakona.

Budući da je izmjena izbornog zakonodavstva jedan od 14 prioriteta koje je Evropska unija postavila vlastima BiH, a u cilju održavanja transparentnijih i poštenijih predstojećih Općih izbora 2022. godine potrebno je pripremiti sve izmjene izbornog zakonodavstva u najkraćem roku.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson podvukao je danas da je politička volja ključna za bilo kakve izmjene, reformu i na kraju napredak ka članstvu u Evropskoj uniji, naglašavajući da su transparentni, slobodni i pošteni izbori u srcu svake funkcionalne demokratije.

- Izbori daju građanima sposobnost za promjenu koju žele postići i mogućnost da na odgovornost pozovu političke lidere koji to nisu mogli osigurati. Uočeni nedostaci jasan su znak da je izbornom procesu neophodno unapređenje posebno u smislu da bi se izbjegle manipulacije tim procesom - kazao je.

Pozdravio je formiranje Interresorne radne grupe koja bi trebala naći rješenje za dugogodišnje probleme u izbornom procesu i pozvao je da članovi grupe traže preporuke od svih relevantnih zainteresiranih strana, posebno Centralne izbore komisije (CIK) i civilnog društva.

Istaknuo je da će CIK biti institucija odgovorna za implementaciju svih promjena koje budu dogovorene zbog čega moraju biti dio procesa izmjena izbornog zakonodavstva.

- Godina koja nije izborna trebala bi biti iskorištena za ove procese, ali konstantno postoje politički lideri koji opstruiraju takve reforme kako bi zaštitili vlastite interese, a najbolje vrijeme za promjene je uvijek sadašnje vrijeme te lidere treba pitati ako ne sada kada - podvukao je.

Specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler kazao je da je ova godina šansa za promjene i ne samo kozmetičke promjene nego ozbiljne promjene, ali progres je prespor te je ohrabrio Interresornu radnu grupu i političke lidere da rade ka tome.

Ocijenio je da su teške stvari pred BiH u tom smislu, ali je podsjetio da je EU ponudila svoje eksperte i veoma je važno da se to iskoristi, a smatra da je od velike važnosti i činjenica što su dio Grupe predstavnici opozicije čiji će glas biti potreban kada promjene izbornog zakonodavstva dođu do parlamenta.

- Za promjene koje će biti potrebne posebno u smislu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda bit će potrebna dvotrećinska većina i glasovi opozicije - podsjetio je.

I on je mišljenja da bi u cijeli proces trebali biti uključeni predstavnici CIK-a i to u rad Interresorne radne grupe, što je također bio kamen spoticanja tokom formiranja Grupe jer pojedini članovi ne smatraju CIK legitimnom institucijom.

Za EU je, kaže Sattler, važno osigurati implementaciju presuda jer svi građani BiH imaju pravo a biraju i budu birani, a zbog čega je vrlo jasno, naglašava, da se u izbore predviđene za narednu godinu ne mogu održati s ovakvim izbornim sistemom.

Identificirao je i druge neophodne promjene poput izbora biračkih odbora, tu je i zaštita izbornog prava te osiguranje istraga i procesuiranje izbornih prevara, ali i uvođenje novih tehnologija koje mogu doprinijeti transparentnost cijelog procesa brojanja i glasanja.

Pozvao je i na osiguranje smanjenja govora mržnje u predizbornoj kampanji, ali podvukao je da ništa od toga neće biti lako zbog čega će biti potrebno osigurati sveobuhvatan inkluzivan dijalog.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency International u BiH Srđan Blagovčanin ocijenio je da BiH ima priliku ove godine napraviti suštinski i strateški iskorak na unapređenju integriteta izbornog procesa.

- Imamo potpuno jasan proces i preporuke međunarodnih organizacija, a TI očekuje izmjene izbornog zakonodavstva i Zakona o finansiranju političkih partija uz učešće civilnog društva - dodao je, naglašavajući da je u procesu važno osigurati iskorjenjenje političke korupcije i vraćanja povjerenje u institucije.

Prema istraživanju koje su oni proveli, Blagovčanin kaže da postoje brojni elementi za tvrdnju da izbori nisu ni fer ni pošteni ni demokratski poput zloupotrebe javnih resursa u službi ostanka na vlasti, a takav luksus BiH sebi ne može više dozvoliti, no tu su i klijentelistička zapošljavanja u javom sektoru.

- Ovakve prakse moraju biti zaustavljene jer je alternativa tome haos. Stoga unapređenje izbora nije teorijsko nego suštinsko pitanje ljudskih prava građana da biraju i budu birani, kao i za uspostavljanja političke odgovornosti i legitimiteta - podvukao je Blagovčanin.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar kazao je da početak izmjena izbornog zakonodavstva ne ulijeva povjerenje da će ono što je neophodno biti i postignuto u ovoj godini koja bi trebala biti godina izborne reforme.

Kaže da se ne može biti zadovoljan dinamikom rada Interresorne radne grupe posebno jer CIK nije dio tog tijela što je, tvrdi, politička odluka te trenutna politička klima neće ni dozvoliti njihovo učešće.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i članovi Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH koja bi trebala u konačnici predložiti Nacrt izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Član Interresorne radne grupe i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut (Naša stranka) smatra da će bilo kakvo odlučivanje u tom tijelu problematično zbog činjenice da su od 14, samo tri člana iz redova opozicije.

Za njega je problematičan i način glasanja jer sadašnjim prijedlog predviđa da svaki član Radne grupe iz Doma naroda PSBiH ima veto i njihov glas vrijedi više nego glas ijednog drugog člana.

Član Interresorne radne grupe i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović (SDA) mišljenja je da su problemi iz oba doma PSBiH preneseni u Interresornu radnu grupu jer se i na tim sjednicama gleda ko govori, a ne šta govori.

Mišljenja je da je učešće CIK-a važno ili članova CIK-a ili stručnjaka u toj instituciji koji se bave izbornim procesom dugi niz godina, potrebno je, kaže, uvesti i institut vanrednih izbora kao i sankcije za neformiranje vlasti nakon izbora u predviđenom roku.

Predstavnici Transparency International u BiH prezentirali su rezultate monitoringa Lokalnih izbora 2020. godine kao i preporuke za unapređenje zakonskog okvira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.