open-navfaktor-logo
search
Američki ambasador
Nelson: SAD je spreman da uvede nove sankcije osobama u BiH
Američka administracija spremna je da uvede nove sankcije osobama u Bosni i Hercegovini koje su uključene u kriminalne i koruptivne radnje, kazao je za BN televiziju američki ambasador u BiH Eric Nelson. On je apelovao na građane u BiH da na izborima sankcionišu korumpirane političare.
26.12.2021. u 20:47
get url
text

BiH je u ozbiljnoj političkoj krizi i zbog toga je pojačan interes američke administracije za ovo područje, kazao je ambasador Nelson.

On je tokom gostovanja u programu BN televizije apelovao na sve političare da pokušaju postići dogovor i rješenje, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. U suprotnom, američki ambasador upozorava:

- Sankcije su na stolu. To je režim sankcija za one koji podrivaju stabilnost na Zapadnom Balkanu. Nova verzija izvršne uredbe uključuje korupciju i uključuje mogućnost sankcionisanja onih koji podržavaju one koji podrivaju napredak. Fundamentalni problem ovdje je da je korupcija u ovoj zemlji ogromna, a politička kriza je lak i brz način za političare da odvuku pažnju od stvarnih pitanja, problema koji postoje i da nastave podrivati institucije koje treba da se bore protiv korupcije i pozivaju ih na odgovornost - rekao je Nelson.

Istakao je da će sankcije, ukoliko ih bude, biti usmjerene protiv pojedinaca, a ne cijelog naroda. Dodao je da američke sankcije neće riješiti problem korumpiranih političara u BiH.

- Na građanima je da takve lidere sankcionišu na izborima i zbog toga se mi zalažemo za reformu izbornog procesa - kazao je Nelson, a na konstataciju da su upravo oni na vlast doveli Milorada Dodika, mimo izbora i volje građana odgovorio je:

- Mi smo uvijek spremni raditi s onima koji imaju zajedničke ciljeve kao i mi, a neki političari u određenom periodu njihove karijere imali su takve ciljeve koje smo i mi imali, a to je da jednostavno se liječe rane i podjele, da zemlja napreduje, da institucije jačaju, da građani osjećaju da su svi isti.

Nelson uvjerava da američka administracija podržava dejtonski koncept BiH, dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostali.

- Nemamo namjeru da radimo na ukidanju Republike Srpske, već su nam cilj reforme koje će pojačati vladavinu prava - tvrdi ambasador SAD-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.