open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Nema informacija o prijetnjama: MUP KS ne razmatra zabranu održavanja Parade ponosa
S obzirom na činjenicu da se najava i organizacija Parade ponosa odvija u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, Uprava policije ne razmatra mjere koje bi išle u pravcu zabrane održavanja ovog javnog skupa
30.08.2019. u 13:33
get url
text

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo do danas ne raspolaže podacima niti ima saznanja o relevantnim sigurnosnim prijetnjama u vezi održavanja Parade ponosa koja je najavljena za 8. septembar u Sarajevu. 

Kako su nam kazali iz Odjeljenja za odnose s javnošću, Ureda policijskog komesara MUP-a KS, s obzirom na činjenicu da se najava i organizacija Parade ponosa odvija u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, Uprava policije ne razmatra mjere koje bi išle u pravcu zabrane održavanja ovog javnog skupa.

- Napominjemo da odgovarajuće odredbe navedenog Zakona ostavljaju i propisuju pravo i obavezu Uprave policije, kao policijskog organa u Kantonu Sarajevo, odnosno nadležne policijske uprave, da najkasnije 48 sati prije održavanja javnog okupljanja, ukoliko su ispunjeni propisani zakonski uvjeti, da donese rješenje o zabrani održavanja javnog okupljanja - kazali su iz policije.

Dodali su kako Upravi policije, odnosno organizacionim jedinicama Uprave policije, do danas nisu najavljeni protesti protiv Parade ponosa od strane Udruženja "Svjetlo", niti od strane nekog drugog subjekta.

- Ukoliko Uprava policije zaprimi najavu ovih protesta postupiće u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju - kazali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.