open-navfaktor-logo
search
U aprilu pokrenut stečaj
Nema kraja agoniji radnika Zraka, obustavljena i proizvodnja; Čano: Nikšić i Lakić su obećali, ništa nisu uradili
Nastavlja se agonija 54 radnika preduzeća Zrak u Sarajevu.
09.07.2023. u 21:56
get url
text

Iako je polovinom juna, kada ih je zajedno sa Vedranom Lakićem, ministrom energetike, rudarstva i industrije, posjetio i obećao da će učiniti sve da spasi Zrak od stečaja, gotovo mjesec dana poslije premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, prema riječima Edina Čane, vršitelja dužnosti direktora preduzeća, ništa konkretno nije uradio.

Generalni štrajk

- Nikšić i Lakić pričaju priče za malu djecu, hoće da se pokažu u javnosti da nešto rade, a ustvari ne rade ništa! Bilo je govora o tome da se na konkretan način pomogne radnicima, tako što bi im Vlada isplatila tri plaće. Nažalost, sve je ostalo na obećanjima. Više puta su istakli kako i stečajni upravnik Mesud Bogilović sarađuje, da bismo dobili informaciju da je jučer održan sastanak na kojem je zaključeno kako Vlada ne može isplatiti plaće radnicima jer nisu odjavljeni, pa sve ide u stečajnu masu. Porezna uprava FBiH ne smije da odjavi radnike. Dobili smo informaciju da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo neku naredbu da se radnici prijave na biro zbog zdravstvenog osiguranja. Ljudi su se prijavljivali, ali nisu imali nikakve koristi od toga - ističe Čano.

 VEZANI TEKST - Stečajni upravnik radnicima podijelio otkaze, Nikšić obećao da će spasiti Zrak

Dok se čeka konačna sudbina Zraka, saznajemo da su i radnici obustavili proizvodnju za firmu iz Austrije.

- Proizvodnja je stala! Dobio sam informaciju da je Ambasada u Austriji tražila sastanak s Nikšićem oko ugovora. Radnici ne rade jer je ministar obećao da će isplatiti tri plaće, ali od toga nema ništa. Vlasti je izgleda to i cilj, da stane proizvodnja. I radnici su razočarani, mnogi gube volju za dalju borbu jer vide da niko nije iskren i ne želi stvarno pomoći. Svi su oni, što bi naš narod rekao, "isti, u pet deka" - bivša i sadašnja vlada, sud, stečajni upravnik - naglašava Čano.

Kaže "kako se radi o udruženoj mafijaškoj organizaciji koja ne želi ništa dobro Zraku i njegovim radnicima".

 VEZANI TEKST - Efendić na protestima radnika Zraka: Vlada FBiH, nažalost, ne zna i ne razumije kako ove stvari rješavati

- Nakon objave u Službenim novinama FBiH (5. maj), povjerioci imaju mjesec dana da upišu svoja potraživanja. Vlada FBiH to nije uradila! Tek 21. juna oni su na sjednici Vlade, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijeli Odluku o podnošenju prijave potraživanja Vlade FBiH od stečajnog dužnika Zraka. Ako su legalisti i poštuju zakon, Vlada će ostati bez ičega što se tiče Zraka jer nisu na vrijeme podnijeli svoja potraživanja - navodi Čano i dodaje "kako se oni (Vlada FBiH) kao nešto trude, a ustvari je to samo predstava za javnost".

Osvrnuo se i na nedavnu odluku Kantonalnog suda u Sarajevu koji je odbio žalbu firme na odluku o stečaju.

Čano je odluku Kantonalnog suda nazvao "sramnom te da će tražiti reviziju presude". Dodaje da je to Vlada trebala uraditi i to po hitnom postupku.

 VEZANI TEKST - Predočili dokumente: Uposlenici "Zraka" tvrde da Kantonalni sud nije postupio po zakonu

- Sud je donio odluku, a da žalbu prethodno nije ni pogledao. Mogu garantovati da nijedan sudija u vijeću nije pročitao žalbu. To je neko iz medija čuo da sam ja podnio žalbu, sjeo i napisao. A premijer Nikšić, nakon poruke koju sam mu napisao i u kojoj je navedeno: "... da ako sad ništa ne urade da će biti odgovorni za Zrak", nazvao me je mešetarom. Ja mešetar koji sam se prvi dan, kad sam došao u Zrak, odrekao svih primanja. Marke jedne nisam uzeo, niti imam kakvog interesa, osim da učinim sve što je u mojoj moći da spasim firmu od gašenja za razliku od Nikšića, Lakića i ostalih - napominje Čano.

Kaže kako će čekati 13. juli za kada je na sudu zakazano ročište za Zrak.

- Imamo informacije i da bi sud mogao smijeniti stečajnog upravnika. Daj Bože da je to tačno i da se ne radi o još jednom nagađanju. Sindikat razmatra i generalni štrajk, ono što je sigurno jeste da će radnici podnijeti krivične prijave protiv svih učesnika u uništavanju Zraka, bivše i sadašnje vlade, sutkinje, stečajnog upravnika. Premijer se ovih dana hvali da osniva Federalni USKOK. Mi već imamo federalni i MUP-ove kantona, ima ko posao raditi, ako hoće, ali premijer treba još neke uhljebiti na način da ne rade ništa dok korupcija i kriminal cvjetaju - kaže Čano.

Dug preduzeća

Podsjetimo, stečajni postupak u Zraku pokrenut je 14. aprila. Dvanaestog juna stečajni upravik svim radnicima podijelio je otkaze.

VEZANI TEKST - Radnici Zraka razočarani: Država Aluminiju pokrije 140 miliona KM dugova, nama ne može ni 20, a imamo posla

Kako su iz Sindikata ranije naveli, dugovanja preduzeća iznose oko 20 miliona KM.

- Vlada FBiH ima dva načina putem kojih može zaustaviti ovo što se dešava Zraku. Prvi je da preuzmu dugovanja, to je sedam miliona KM radnicima koji su tužili firmu, i 13 miliona maraka prema Poreznoj upravi, za šta mogu napraviti reprogram - kazao je sredinom prošlog mjeseca za Faktor Emir Kominlija, predsjednik Sindikata radnika Zraka.

Čano ističe kako bi Zrak bez problema mogao funkcionisati samo kada bi federalna vlast imala barem malo sluha.

- Za nas se interesuju iz Amerike, Njemačke, Turske, Poljske, Bugarske, osim naše vlade i stečajnog upravnika koji je postavljen da nas ugasi. Bogilović je stečajni upravnik i u Šipadu i to šest godina, a po Zakonu o stečaju FBiH, stečaj maksimalno može trajati tri godine. Zašto sud svjesno krši zakon? Osim toga, Bogilović je i zaposlenik KJKP Toplane Sarajevo, što znači da trenutno obavlja tri posla i samim tim je upitno koliko on zaista može biti posvećen Zraku - zaključio je Čano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.