open-navfaktor-logo
search
Još bez rješenja
Nema kraja agoniji RMU Zenica, rudari nisu dobili plaću, proizvodnja stala, čeka se 22. august...
- Nismo još dobili plaću za juni, a po svemu sudeći, možemo joj se nadati tek krajem ovog mjeseca - kaže za Faktor Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.
11.08.2023. u 08:31
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikat će nakon potvrde smjene u EPBiH tražiti ukidanje odluke o prekidu rada u RMU Zenica

Podsjetimo, zenički rudari su uz podršku kolega iz preostalih rudnika Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine 1. augusta održali proteste upravo pred zgradom EPBiH. Imali su dva zahtjeva, isplatu plaće i smjenu rukovodstva EPBiH na čelu s generalnim direktorom Admirom Andelijom.

Plaću nisu dobili jer je Andelija odbio mogućnost da se novac isplati s računa EPBiH, jer bi to, kako je istakao u izjavi za Faktor, bilo protivzakonito. U međuvremenu Vlada Federacije BiH je smijenila dosadašnje rukovodstvo EPBiH, ali ta odluka stupa na snagu tek što je potvrdi Nadzorni odbor. A ovaj organ bi se trebao formirati tek na Skupštini dioničara EPBiH zakazanoj za 22. august. A rudari se do tada moraju snaliziti kao znaju i umiju da bi oni i njihove porodice preživjele.

- Neće ova uprava EPBiH isplatiti plaću kada bi zenički rudari počeli crkavati od gladi, niti kad bi se zapalili u krugu rudnika. Dosadašnje rukovodstvo EPBiH kaže kako bi isplata plaće bila nezakonita, a javno ih pitam kako su onda pod istim principima ustanovljenim sporazumom od 3. jula osigurali novac za naš majski lični dohodak. A u tom sporazumu jasno je naznačeno da se isplata plaće odnosi i na juni - tvrdi Avdić.

VEZANI TEKST - Andelija: Ja sam i pozvao Vladu FBiH da smijeni upravu EPBiH jer nismo htjeli raditi ništa protivzakonito

Rudnik od 27. jula i privremene odluke direktora Mensura Hukića ne radi.

- Da, već 15 dana nema proizvodnje. Više od 500 rudara je na nekoj vrsti čekanja. Nakon što Nadzorni odbor EPBiH potvrdi odluku Vlade FBiH o smjeni i imenovanju uprave ovog javnog preduzeća, Sindikat RMU Zenica će direktoru rudnika dostaviti zahtjev za stavljanje van snage Odluke o privremenom prekidu rada u RMU Zenica - objašnjava Avdić.

S obzirom da proizvodnje u rudniku neće biti skoro cijeli august, problem u vezi isplate plaće mogao bi uslijediti i u septembru.

VEZANI TEKST - Protesti završeni, problemi ostali: Koji su naredni potezi rudara, loptica je ponovo na terenu Vlade FBiH i EPBiH

- Direktor je donio odluku da se za svaki dan koji je obuhvaćen odlukom o privremenom prekidu proizvodnje rudarima plati po 28 KM. Mi ćemo provjeriti je li to zakonito, je li to u skladu s kolektivnim ugovorom koji se svakako krši. Nismo dobili regres za prošlu godinu, tek nam je isplaćeno po 100 KM. Ne znam kako preživljavamo... - ističe Avdić.

Pokušali smo saznati i drugu stranu priče, ali se Andelijin nasljednik Sanel Buljubašić nije javljao na naše pozive. Istovremeno, svaki put kada smo htjeli stupiti u kontakt s direktorom RMU Zenica Hukićem rečeno nam je da se nalazi na sastanku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.