open-navfaktor-logo
search
Federalna vlada
Nema problema u radu Vlade FBiH: Gdje će na sutrašnjoj sjednici sjediti Novalić, a gdje Milićević
Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nije održana od prošlosedmičnih događanja u vezi s hapšenjem, pa puštanjem na slobodu premijera Fadila Novalića, a zbog sporne nabavke 100 respiratora iz Kine preko firme Srebrena malina.  
04.06.2020. u 11:47
get url
text

U Vladi FBiH su nam kazali da će sjednica biti održana sutra u Sarajevu i da nema nikakvih problema u funkcionisanju Vlade FBiH, kao i da premijer od 1. juna je svaki dan na svom radnom mjestu od sedam ujutro.

Podsjećamo, premijer FBiH Fadil Novalić je uhapšen u prošli četvrtak po nalogu Tužilaštva BiH, dovodeći ga u vezu sa aferom "Respiratori", a pušten je u nedjelju, 31. maja, po odluci Suda Bosne i Hercegovine. 

- Nema apsolutno nikakvih problema u funkcionisanju Federalne vlade. Sutra bi u Sarajevu sa početkom u devet sati trebala početi sjednica Vlade FBiH. Premijer Novalić dolazi svaki dan na posao, i već od sedam sati je na svom radnom mjestu - kazali su nam u Vladi FBiH.

S obzirom na to da Novalić koji je pušten po odluci Suda Bosne i Hercegovine, mora ispoštovati određene mjere, u Vladi smo upitali kako će biti riješeno njegovo prisustvo sjednici jer ne smije komunicirati sa svjedocima u slučaju afere "Respiratori", a jedan od svjedoka je i dopremijerka Jelka Milićević. 

- Imaju dvije varijante. Jedna je da on sjedi u svom kabinetu i da ostali budu u sali, i da videolinkom predsjedava sjednicom. A druga je varijanta je da on sjedi na vrhu stola, a da federalnu ministricu finansija Jelku Milićević i federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, stavimo u drugi kraj stola. To treba tehnički organizirati da ne bi ovi iz Tužilaštva BiH imali primjedbi - rekli su nam.

Kada je riječ o održavanju sjednica Vlade FBiH, u ranijem periodu bilo je situacija da su se sjednice morale odgađati zbog nedolaska većeg broja ministara na sjednice.

- Pa moram kazati da ministri mogu i jednu sekundu pred održavanje sjednice obavijestiti da neće prisustvovati sjednici, pa i u toku same sjednice može stići takvo obavještenje i da nema nikakvih sankcija prema ministrima. Neće biti sankcionisani ni ako ne najave svoj nedolazak - objasnili su nam u Vladi FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.