open-navfaktor-logo
search
Emotivno
Nema te na kahvi: Na mostovima poredano 8.372 fildžana, Goraždani odali počast žrtvama genocida u Srebrenici
Mreža mladih Muftijstva goraždanskog, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, večeras je na mostovima "Alije Izetbegovića" u Goraždu i Omladinskom mostu u Ustikolini organizirala tradicionalni performans "Nema te na kahvi".
12.07.2023. u 20:58
get url
text
Goražde
Goražde

Redanjem 8.372 fildžana, uz zvuke državne himne i Srebreničkog inferna te učenje Fatihe, brojni građani Goražda odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici, a članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog potresnim stihovima o bolu Srebrenice ukazali su na težinu najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Član Mreže mladih Muftijstva goraždanskog Armin Mešić napominje da se performans uvijek organizira dan nakon godišnjice genocida i kolektivne dženaze u Srebrenici.

- Članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog i građani već devetu godinu i na ovaj način odaju počast nevino ubijenim žrtvama genocdia u Srebrenici. Performans je simboličnog naziva 'Nema te na kahvi', a redanjem 8.372 fildžana simbolično suosjećamo sa onima koji su čekali svoje namilije da im se vrate i dođu na tu kahvu, ali nažalost to se nikada nije desilo – kazao je Mešić.

Članovi Mreže mladih poručuju da se i na ovaj način šalje poruka da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti niti ponoviti.

- Na ovaj način gajimo kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici. Okupljeni sa građanima svih generacija pokazujemo da nismo i nećemo zaboraviti bol i žrtve bošnjačkog naroda i našu prošlost, te da su naše misli i dove uz nedužno stradale Srebreničane i njihove porodice - kazala je članica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog Lejla Borović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.