open-navfaktor-logo
search
Kašnjenje košta 880.000 KM
Nema više ni obećanja o završetku sarajevske podzemne garaže
Gradnja podzemne garaže kod Hitne pomoći u Sarajevu je počela u ljeto 2020. godine. Trebala je biti izgrađena do sredine novembra 2020, ali to se nije desilo. Radovi su obustavljeni i u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajeva samo šalju obećanja, a ni oni ne znaju kada će se završiti izgradnja.
18.04.2022. u 17:41
get url
text
Podzemna garaža

Direktorica kantonalnog Zavoda za izgradnju Belma Barlov, ovoga puta nije odgovorila za Faktor kada će se završiti izgradnja garaže, ali je govorila o problemima koji odgađaju završetak ovog projekta.

- U prilagođavanju objekta garaže G3, bilo je dosta izmjena gdje smo na nekim pozicijama napravili uštedu. Jedan primjer je što je u uslovljenoj saglasnosti od Vodovoda i kanalizacije bio projektovana recipjent u ulici Zmaja od Bosne koji je dužine oko 200 metara i koji bio zahtjevan zbog kopanja kanala dubine do četiri metra i prolaza kroz pasaže zgrada. Taj dio smo promjenili i preprojektovali da recipjent bude u Kolodvorskoj ulici gdje je i priključak Sarajevo Towera. Tako da je bila značajna ušteda na samo na ovom primjeru – kaže direktorica Barlov.

Vlada KS za izgradnju garaže osigurala je 4,4 miliona maraka sa kapacitetom za parkiranje 165 automobila, a Općina Novo Sarajevo ustupila zemljište vrijedno 1,5 miliona KM. Dodatni troškovi su neizbježni, a Barlov je dala grubu procjenu koliko bi trebali iznositi, radovi koje je prouzrokovalo ogromno kašnjenje.

- Više od 20 posto neće biti veća cijena od ugovorene, što iznosi oko 880 hiljada maraka. Sa svim doradama na projektu koji je kao što rekoh imao dosta manjkavosti i morali smo se prilagođavati zatečenoj situaciji. U međuvremenu radimo na objavi tendera vanjskog uređenja gdje smo i ovdje morali uskladiti projekat sa sadašnjom situacijom i uraditi privremenu regulaciju saobraćaja u ovoj vrlo prometnoj saobracajnici, računajući na Hitnu pomoc i priključak za zgradu Tower, kao i tender za javnu rasvjetu i sistem naplate koji nije bio u osnovnom ugovoru – zaključuje Barlov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.