open-navfaktor-logo
search
I to se dešava
Nemaju učenika: Nakon 91 godinu rada zatvorena škola u Hutovom
Područna škola Hutovo kod Neuma, Osnovna škola Kardinala Stepinca, u novu školsku 2023/2024. godinu ulazi bez učenika te zatvara svoja vrata nakon što je ispratila generacije i generacije učenika, prenosi Hercegovina.info. 
15.09.2023. u 15:32
get url
text

- Na samom početku nove školske godine suočavamo se s nečim što nam je pomalo tužno i sjetno, ali moramo prihvatiti činjenicu da Hutovo s tradicijom školstva od 91 godine zatvara vrata svoje škole. Važno je spomenuti kako je Hutovo 30-ih godina prošlog stoljeća bilo važno središte ovoga kraja, pa je tako 1924. u njemu otvorena i općina Narodna državna škola 1932. godine. Bila je smještena u danas dobro urušenoj zgradi bivše finansijske uprave, starijim generacijama poznatim pod nazivom "Albanija" - izmežu ostalog, objavljeno je na stranici Osnovne škole Kardinala Stepinca, prenosi Hercegovina.info.

Škola se i s minimalnim brojem učenika godinama održavala, te ove školske godine po prvi put nakon 91 godinu postojanja u Hutovu nema učenika.

- I bez obzira koliko je čovjeku ovoga kraja žao što je hutovska škola zatvorila vrata, mi kao ljudi ne znamo šta život nosi, možda jednog dana neke nove generacije prepoznaju vrijednost života u malim sredinama pa možda u Hutovu ponovno zazvone školska zvona - istakli su iz Oš Kardinala Stepinca.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.