open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Nenad Perović oslobođen krivice za silovanje u Rogatici
Oslobođen je optužbi za pomaganje u silovanju i učestvovanje u seksualnom zlostavljanju dvije žene
31.05.2019. u 10:37
get url
text

Sud BiH oslobodio je nepravosnažno Nenada Perovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) krivice za učešće u progonu civila, pomaganju u silovanju i učestvovanju u seksualnom zlostavljanju dvije žene u selu Dobrašina kod Rogatice u ljeto 1992. godine.

Prema presudi, Perović je oslobođen da je u noći između 2. na 3. august 1992. godine u selu Dobrašina u kući Bege Grabovice pomogao nepoznatom vojniku da siluje zaštićenu svjedokinju S-1.

Također, on je prema drugoj tački optužnice oslobođen da je istu noć seksualno zlostavljao zaštićenu svjedokinju S-2.

“Vijeće nalazi da su iskazi svjedokinja S-1 i S-2 protivriječni, nepouzdani i neuvjerljivi i nije se moglo doći do zaključka u pogledu identiteta osoba koje su počinile krivična djela”, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Lejla Konjić-Dragović.

Optuženi se prema presudi oslobađa naknade troškova sudskog postupka, a oštećena S-1 se upućuje na parnicu.

Optužnica tereti Perovića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u noći između 2. i 3. augusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Izricanju presude nije prisustvovao optuženi i njegova odbrana. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH, prenosi Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.