open-navfaktor-logo
search
Rješavanje problema
Nenadić: Srušit će se svi objekti na trasi Prve transverzale
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem danas su, u pratnji predstavnika Zavoda za izgradnju KS, Direkcije za ceste KS i načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, obišli dionicu Prve transverzale koja prolazi kroz ulicu Halida Kajtaza i Tešanjsku.
26.06.2020. u 15:06
get url
text

Premijer Nenadić je potcrtao kako će se uskoro srušiti svi objekti koji se nalaze na planiranoj trasi ove izuzetno značajne saobraćajnice.

- Javni radovi u KS ne mogu trpiti bilo kakve pojedinačne probleme koji se javljaju na trasi ove saobraćajnice - istakao je premijer Nenadić.

Dodao je kako je Operativni tim, čiji je i on član, pregledao do detalja kompletnu trasu Prve transverzale, a danas se njegov dio odlučio na licu mjesta, na terenu, uvjeriti šta to zaustavlja i pravi smetnje u izgradnji ove saobraćajnice.

- Nema ovdje još puno spornih pitanja, radi se o rješavanju određenih imovinsko-pravnih odnosa u ulica Tešanjska - precizirao je premijer.

Naglasio je kako je jučerašnja objava da nelegalna garaža u ovoj ulici koči gradnju ove saobraćajnice dovela do toga da se ona danas ruši.

- Ovim smo pokazali da promjenom pristupa rješavanju ovog problema želimo da pošaljemo poruku, kako se na ovoj dionici Prve transverzale ne može zadržati niti jedan objekt, a posebno onaj koji je nelegalno izgrađen - istakao je premijer Nenadić.

Kazao je i kako je ostao još jedan veći objekt u ovoj ulici, čije se imovinsko-pravno pitanje rješava.

- Cilj nam je u ovoj fazi očistiti od svih objekata dio buduće saobraćajnice od kružnog toka kod Američke ambasade do ulice Braće Begić, i blizu smo njega - rekao je premijer.

Najavio je da će u narednih 15-20 dana, kada ističe raspisani javni poziv, uvesti izvođača radova na dionicu ovog puta u dužini od nešto više od 800 metara, a čija izgradnja košta 21,9 miliona KM.

Rekao je i da će se okončati radovi na dionici ovog puta kod naselja Šip, što će stvoriti preduvjete za počinjanje radova na probijanju tunela Kobilja Glava na jesen, čija gradnja će koštati sa grantovima oko 40 miliona eura.

Premijer Nenadić je također najavio nastavak gradnje IX transverzale, Južne longitudinale te eksproprijaciju na XII transverzali, kao i gradnju garaže kod Hitne pomoći, ali i još 30-40 "sitnijih" infrastrukturnih projekata.

Kada je u pitanju održani sastanak sa predstavnicima firme Penny plus, kazao je kako se razgovori vode u zgradi Kantona Sarajevo, te kako već sada te aktivnosti daju odlične rezultate.

Ministar Kalem je ovom prilikom kazao kako očekuje da će se sporna pitanja u vezi s objektima ove firme riješiti vrlo brzo jer postoje dobre namjere za to sa obje strane, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.