open-navfaktor-logo
search
Ko je eliminiran u startu
(Ne)očekivano žestoka borba za generalnog direktora KCUS-a, otkrivamo nove detalje
Ove sedmice tročlana Komisija za provođenje postupka izbora kandidata za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obavit će intervjue sa kandidatima koji su se prijavili na javni poziv za ovu poziciju. 
11.12.2023. u 07:48
get url
text

VEZANI TEKST - Odluka novog menadžmenta: KCUS otvorio kapije

Komisija nakon ovog dijela posla dostavit će Upravnom odboru na čelu sa prof. dr. Benjaminom Kulovcem na potvrdu prijedlog za novog generalnog direktora, odnosno rang-listu kandidata. Predsjednik Komisije koju je formirao Upravni odbor je prof. dr. Ademir Hadžismailović. 

U članu 46. Statuta navodi se: 

- Komisija utvrđuje blagovremenost i potpunost prijava kao i ispunjenost uvjeta javnog konkursa, te s tim u vezi sačinjava listu s užim izborom kandidata koji ispunjavaju kriterije za imenovanje, a po potrebi prikuplja dodatne informacije o kandidatima, te obavlja intervju s kandidatima i sačinjava rang-listu s najboljim kandidatima. Rang-listu kandidata za generalnog direktora Konkursna komisija dostavlja Upravnom odboru na dalje postupanje.

Statutom KCUS-a u članu 47. definirano je šta je zadaća Upravnog odbora: 

- Odluka o imenovanju kandidata za generalnog direktora donosi se većinom glasova od ukupnog broja prisutnih članova Upravnog odbora. Odluka podliježe prethodnoj saglasnosti federalnog ministra zdravstva. U roku od trideset (30) dana od dana imenovanja generalnog direktora pisanim putem o odluci o imenovanju generalnog direktora obavijestit će se svi učesnici konkursa. Svaki učesnik konkursa, u roku od trideset (30) dana od dana prijema obavještenja, može protiv odluke o imenovanju generalnog direktora podnijeti tužbu nadležnom sudu.

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, tri kandidata za poziciju prvog čovjeka najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini dobila su termine za intervjue, i to prof. dr. Mevludin Mekić, doc. dr. sc. Alen Pilav i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, dok je navodno, prijava prof. dr. Sanele Salihagić odbijena nakon otvaranja koverti zbog jednog "spornog dokumenta" koji je dostavila. 

Zanimljivo je da je prof. dr. Ademir Hadžismailović bio i predsjednik Komisije za pripremanje prijedloga za izbor u akademsko zvanje docent za oblast Hirurgija – torakalna hirurgija, koja je u aprilu ove godine predložila Vijeću Medicinskog fakulteta Univerziteta SSST u Sarajevu (privatni univerzitet) da Alenu Pilavu dodijeli akademsko zvanje docenta, te je primljen za predavača. 

Pilav, koji je trenutno vršilac dužnosti generalnog direktora KCUS-a do okončanja konkursne procedure, gostujući na Face TV je rekao da on i Hadžismailović dijele istu ljekarsku sobu već godinama. 

Podsjetimo, tada aktuelni Upravni odbor, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutom KCUS-a, 6. oktobra raspisuje konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a. U posebnim uvjetima je u tom konkursu navedeno da kandidat mora biti nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta sa javnog univerziteta.

Potom dolazi do smjene Upravnog odbora na čijem je čelu bio prim. dr. Jasmin Kapetanović. "Trojka" imenuje svoje ljude, i novi Upravni odbor na čelu sa prof. dr. Benjaminom Kulovcem poništava taj konkurs i donosi odluku o raspisivanju novog, koji je objavljen 3. novembra.  

U novom konkursu je izbačeno da kandidat mora biti nastavnik sa javnog univerziteta, čime je otklonjena jedna od prepreka za kandidaturu Alena Pilava, koji je tek od prije sedam mjeseci docent na privatnom Medicinskom fakultetu Univerziteta SST u Sarajevu. Sada je navedeno samo da je poseban uvjet nastavnik.

Statutom KCUS-a, na temelju kojeg su i navedeni posebni uvjeti, nije precizirano da li je univerzitet javni ili privatni, ali dosadašnja praksa je potencirala javni, s obzirom na to da je KCUS nastavna baza za Medicinski fakultet UNSA. 

Nezvanično saznajemo i da nisu svi članovi Upravnog odbora na čijem je čelu prof. dr. Benjamin Kulovac (Narod i pravda) za to da Pilav bude imenovan za generalnog direktora. Njihova procjena je, navodno, da su Mekić i Gavrankapetanović, kada se sagledaju njihove reference, naučni rad i svo dosadašnje iskustvo ne samo u medicini, već i u rukovođenju, daleko ispred Pilava. 

Također, prema nezvaničnim informacijama Faktora, glavnu riječ i sve PR poslove za Alena Pilava neformalno obavlja njegova, kako se i sama pohvalila na društvenim mrežama, drugarica, "neovisna politička analitičarka" Ivana Marić.

 

 

Tako je bila s njim u društvu, kao pratnja, i kada je gostovao nedavno na Face TV, a kolege iz pojedinih redakcija su nam otkrile da Viberom njihovim urednicima, sa kojima se lično zna, šalje porukama saopćenja (niko ne zna u kom svojstvu) i sugerira šta i kako da pišu u vezi s Pilavom i KCUS-om, iako nije uposlenica u ovoj zdravstvenoj ustanovi ni po kom osnovu. 

Snažnom medijskom kampanjom nastoji se javnosti predstaviti da je priča oko imenovanja novog generalnog direktora gotova stvar, te da je to Alen Pilav, a u potpuno drugi plan staviti konkursnu proceduru i odabir najboljeg kandidata. Tako su pojedini mediji, primjera radi, dobili poziv za "događaj", rezanje katanaca i ograde oko KCUS-a, čime su htjeli poslati poruku građanima da je napokon došla sloboda. 

Kako bi se Mekić i Gavrankapetanović diskvalificirali, spinuje se štošta o njima. 

Za Mekića se plasiraju dezinformacije da je on čovjek prof. dr. Sebije Izetbegović, koja ga je planski "gurnula" da se kandidira, da je kadar SDA, iako u članstvu ove stranke nije već godinama. Tim spin majstorima nije problem što je Alen Pilav član SDP-a, a bio je i kandidat ove stranke na Lokalnim izborima 2020. u Starom Gradu. Na koncu, uvjetima konkursa je propisano da kandidati trebaju priložiti ovjerenu izjavu da nisu na funkciji u političkoj stranci, ali ne i o tome da li su simpatizeri ili članovi. 

Kada je riječ o Gavrankapetanoviću, jedino što su "iskopali" kako bi ga izbacili iz utrke jeste da neće moći završiti četverogodišnji mandat, jer po sili zakona mora u starosnu penziju. U uvjetima konkursa navedeno je da kandidat mora biti stariji od 18 godina. I to je to što se tiče starosti. 

Gavrankapetanović ima 61 godinu, u penziju ide tek krajem 2027. godine. Uz to, prema Statutu KCUS-a, konkurs za generalnog direktora se raspisuje najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata (član 46), što u slučaju Gavrankapetanovića znači da bi okončao mandat na poziciji generalnog direktora, a da bi eventualno u tom periodu od tri mjeseca, kao što je i sada slučaj sa prijevremenom smjenom prof. dr. Sebije Izetbegović, bio imenovan vršilac dužnosti do okončanja konkursne procedure. 

VEZANI TEKST - Nakon smjene Izetbegović; Stevanović: Sve urađeno po zakonu; Pilav: Trudit ćemo se da vratimo stručnjake

Ni Mekić ni Gavrankapetanović, kada se iščitaju uvjeti konkursa, nemaju nikakvih zakonskih zapreka. Isto to se odnosi i na Salihagić koja ima dva doktorata - medicina i ekonomija, ali Komisija je navodno eliminirala odmah u startu.  

Ono što se eventualno može dogoditi, jeste da tročlana Komisija, na čijem je čelu Hadžismailović, na intervjuima lošije ocijeni dvojicu kandidata (Gavrankapetanovića i Mekića), a sve ono što nedostaje Pilavu, narodski rečeno, namiri preko bodova intervjua, što je inače nepisano pravilo kod prijema uposlenika u državnu službu.  

No bez obzira na ocjene Komisije i prijedloge, Upravni odbor na čijem je čelu prof. dr. Benjamin Kulovac, o kojem se jedno vrijeme pričalo kao mogućem novom generalnom direktoru KCUS-a jer je kadar Naroda i pravde, stranke kojoj je u raspodjeli pozicija pripao KCUS, donosi konačnu odluku. 

VEZANI TEKST - Ko će biti imenovan: Četiri kandidata za novog generalnog direktora KCUS-a, ovo su njihove biografije

Intenzivna su lobiranja prema članovima Upravnog odbora, a posebno to navodno radi Pilav. Kako su novinaru Faktora rekli pojedini uposlenici KCUS-a, "on jeste dobar čovjek i dobar ljekar, ali nema nikakvog rukovodnog iskustva i ne ispunjava uvjete konkursa". A konkurs i uvjeti, opći i posebni su jasni. 

Pilavu se zamjera i nedostatak objavljenih autorskih naučnih radova, udžbenika, izvedenih magistranata i doktoranata, iskustvo u menadžmentu...

(Sutra čitajte: Kakve veze ima izbor direktora KCUS-a i načelnika Općine Centar, kakva je uloga Konakovića i Nikšića, ko stoji iza cijelog projekta, hoće li Pilav na kraju biti kolateralna šteta borbe struja NiP-a i SDP-a)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.