open-navfaktor-logo
search
Niko nije naivan
Neodgovorni populizam Forte i družine: Raspuštanje Doma naroda BiH je davanje alibija Dodiku
Raspustiti Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ovom momentu bi samo značilo dati alibi, odnosno legalizirati blokadu rada državnog parlamenta koju Dodik već provodi!
14.12.2021. u 12:39
get url
text

Ovo je upozorenje koje je putem društvenih mreža uputio Zlatan Begić, državni zastupnik i profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli. 

Naša stranka uputila je poziv predsjedavajućem i članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću da raspuste Dom naroda Parlamenta BiH.

- Raspuštanje Doma naroda oduzelo bi Miloradu Dodiku kontrolni paket koji mu je SDA dala prije gotovo tri godine, te koji SNSD sve vrijeme koristi za obaranje ključnih zakona, kao i za usvajanje, skupa sa HDZ-om, zakona i zaključaka koji direktno podrivaju Dejtonski sporazum – poručili su iz Naše stranke.

U Ustavu BiH stoji da se "Dom naroda može raspustiti odlukom Predsjedništva ili samog Doma, pod uvjetom da je odluka Doma o raspuštanju donijeta većinom koja uključuje većinu delegata iz reda najmanje dva naroda, bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog".

Šta bi u praksi značilo da Komšić i Džaferović raspuste Dom naroda BiH?

Takvo što itekako bi išlo na ruku isključivo predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, koji od kraja jula ove godine blokira rad državnih institucija. Kada bi bio raspušten ovaj dom, u postojećem odnosu snaga, upitno je da li bi Dodik, ali i njegov politički partner i istomišljenik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pristali da budu izabrani novi delegati.

VEZANI TEKST - Bećirović poručio Čoviću: Deblokirajte Dom naroda BiH i prekinite s destruktivnom politikom

Hopotetički, čak i ako bi pristali izabrati nove delegate, to bi značilo da Dodik zamijeni Mladena Bosića (SDS) još jednim svojim delegatom, a Čović delegata Zlatka Miletića, čime bi i jedan i drugi onda u potpunosti vladali klubovima srpskog i hrvatskog naroda.

Begić stoga "obavještava neobaviještene da njegovih delegata (iz RS) već nema u državnom Domu naroda jer neće da dođu".

- Raspuštanje Doma naroda bi im dobrodošlo jer više ne bi imali nikakvu obavezu (ni odgovornost!) da dođu, a Dodika i Čovića više niko ne bi natjerao da izaberu nove jer, kako je poznato, i jedan i drugi gotovo u cijelosti kontrolišu taj proces - što je svima jasno i poznato.

Kako su blokirali sve u državi, tako isto bi blokirali i izbor novog saziva Doma naroda u slučaju raspuštanja starog. To bi značilo da nema tijela (Doma naroda - u ovom slučaju) koje treba zajedno sa Zastupničkim domom PSBiH da izglasa budžet za izbore naredne godine, da nema izbora, da nema novoizabranih institucija države jer nije bilo izbora na kojima bi bile izabrane, da nema servisiranja svega drugog što se odnosi na funkcionisanje države - jer bi to, između ostalog, dalo alibi i za totalnu opstrukciju svega u drugim institucijama pri unutrašnjim i međunarodnim okolnostima i odnosima kakvi trenutno jesu - a koje niko odgovoran ne smije zanemariti, da nema države, a odgovoran za to više ne bi bio Dodik - nego oni koji su raspustili Dom naroda – napominje Begić.

On naglašava kako ne može da vjeruje da se i u ovako teškim vremenima pojedinci bave neodgovornim populizmom, halabukom i pokušajem popravljanja ličnog i stranačkog rejtinga.

- Ako nećete da pomognete, nemojte makar smetati i sluđivati ionako sluđeno i uplašeno građanstvo! – ističe on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.