open-navfaktor-logo
search
Iz UIO pojasnili
(Ne)osnovano negodovanje: Zašto Kanton Sarajevo uplaćuje najviše PDV-a i čiji su to zapravo novci
Aktuelna izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine izazvala je negodovanje iz Kantona Sarajevo zbog predložene korekcije povlaštenog koeficijenta koji ima Kanton Sarajevo.
22.01.2022. u 19:53
get url
text

U obrazloženju izmjene navedeno je da više nema potrebe za posebnim koeficijentom u slučaju Kantona Sarajevo jer su ratne štete sanirane i sada treba naglasak staviti na pravedniju raspodjelu prihoda.

U Vladi KS smatraju da nije dobro mijenjati samo stav zakona koji se tiče Kantona Sarajevo, što smatraju rušenjem budžeta KS, te da je potreban novi federalni zakon.

VEZANI TEKST - Forto o pripadnosti javnih prihoda: Nije istina da je sve ono što pripada TK otišlo u KS

U svojoj reakciji su iz Vlade KS u četvrtak naveli i da su porezni obveznici u Kantonu Sarajevo u 2019. godini uplatili 3,4 milijarde KM PDV-a, a kroz prihode se vratilo 457 miliona KM, dok se RS-u vratilo onoliko koliko su uplatili – 1,7 milijardi KM.

No ovo poređenje nije realno, što su ukazali i u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine iz koje su istakli da mjesto uplate nije relevantno.

- Ako imamo firmu koja ima sjedište u Sarajevu, a ima poslovnice širom BiH, ta firma predaje jednu PDV prijavu u Sarajevu i vrši jednu uplatu u Sarajevu. Ali to ne znači da sav novac koji je uplaćen u Sarajevu treba pripasti Sarajevu. Tu se nalazi novac svih građana BiH koji su taj PDV platili kao krajnji kupci na računima i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj i Brčko distriktu, gdje god ta firma ima svoje poslovnice.

Sistem jednostavno nije takav. Sistem u BiH je takav da se prihodi dijele po krajnjoj potrošnji. Dakle, porezni obveznik u PDV prijavi navodi krajnju potrošnju - koliko su platili građani FBiH, RS-a i Brčko distrikta i na osnovu krajnje potrošnje računaju se koeficijenti za raspodjelu prihoda. Prihodi od indirektnih poreza se ne mogu dijeliti na način da se svakome raporede sredstva prema mjestu uplate PDV-a – istakao je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Povodom negodovanja vlasti Kantona Sarajevo i ponuđenog poređenja uplata PDV-a, zatražili smo podatke koliko firmi i koje najviše uplaćuju PDV-a u Kantonu Sarajevo. 

VEZANI TEKST - Nepravedna raspodjela novca kantonima: Prijedlog izmjena Zakona naredni mjesec ide u Parlament FBiH

- Nismo nikada vadili podatke iz sistema po općini uplate jer se podaci prema mjestu uplate ne mogu smatrati relevantnim kada je u pitanju raspodjela prihoda od indirektnih poreza. Ako bi se podaci vadili prema mjestu uplate, sasvim logično bi bilo da je ubjedljivo najviše prihoda uplaćeno u Sarajevu, zato što tu sjedište ima najviše velikih firmi, ali još jednom ističem da su te firme samo u Sarajevu izvršile uplatu PDV-a, a da su taj PDV na svojim računima platili građani širom BiH – naglasio je Kovačević.

Dodao je da najveći obveznici svakako jesu telekom opareteri, elektroprivrede, veliki lanci marketa, kompanije koje se bave prodajom akciznih proizvoda poput nafte i cigareta.

- U sistemu PDV-a u BiH ukupno je 15.600 obveznika koji imaju sjedište u Sarajevu, dakle skoro 32 posto svih obveznika u BiH ima sjedište u Sarajevu – kazao je Kovačević, uz napomenu da državne institucije nisu u sistemu PDV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.