open-navfaktor-logo
search
Turbulencije i previranja
(Ne)ozbiljno političko ponašanje: Naša stranka ili "družba Pere Kvržice"
Naša stranka sve više liči na razigranu "družbu Pere Kvržice", negoli na ozbiljan politički subjekt koji se može nositi sa bitnim pitanjima i problemima od općina, preko kantona, entiteta do države.  
29.06.2021. u 10:37
get url
text

VEZANI TEKST - Kojović pojasnio: Odluku o ostavci donio sam ranije, ali...

Iako se vole na sav glas hvaliti svojim jedinstvom, principijelnošću da neće sa "nacionalističkim strankama", međusobnom ljubavlju, razumijevanjem, daleko su od te idilične političke slike kakvu nastoje odaslati u javnost.

Dva su primjera principijelnosti. U sazivu Općinskog vijeća Centar Sarajevo, mandatni period 2012- 2016, Naša stranka bila je u koaliciji sa "mrskom" SDA, kako bi za svoju vijećnicu Varju Nikolić osigurala radno mjesto predsjedavajuće i zavidnu plaću.

Svjež primjer je Vlada Tuzlanskog kantona, gdje su rado ušli u koaliciju sa PDA Mirsada Kukića i postali dijelom skupštinske većine, iako su se zaklinjali da to nikada neće uraditi.

Napokon, i Amra Zulfikarpašić, vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, izgovorila je javno ono što mnogi odavno vide.

Naša stranka ponaša se elitistički, nastoji se držati što dalje od krupnih političkih pitanja, traže "zajednički imenitelj" sa drugim strankama (ma šta to značilo), nisu zainteresovani baviti se kompliciranim političkim pitanjima, u najkraćem, nisu prihvatljivi običnom čovjeku, ali zbog činjenice da im je glava u oblacima, to ne vide.

- Ne diskutujemo, ne donosimo odluke zajedno, nemamo informacije – kazala je Zulfikarpašić, nakon što je iz medija saznala da je Predrag Kojović podnio ostavku na mjesto predsjednika.

Kojović je o svojoj ostavci obavijestio radije predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, nego svoje članstvo. Stoga ne iznenađuje i izjava Zulfikarpašić koja je kazala da su zbog Kojovićevog načina vođenja politike mnogi ljudi napustili stranku.

VEZANI TEKST - Kojović ostaje predsjednik Naše stranke do kongresa

Otkrila je kako je on zvao neke ljude i govorio im da napuste stranku, a njoj konkretno je rekao: "Stara si, idi kući".

Iako su na sva zvona najavljivali širenje svog političkog djelovanja na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, Naša stranka ne miče dalje od Ivan-sedla, odnosno granica Kantona Sarajevo. Nešto preko lika i djela Irme Baralije pokušavaju uraditi u Mostaru, tačnije poslati sliku kako se i tamo radi, ali sve je to tanko.  

U Našoj stranci očigledna su neslaganja, međusobne svađe uglednih članova, žestoke turbulencije i podjela na one za i protiv Peđe.

Prema jučerašnjoj informaciji sa sjednice stranačkog Predsjedništva, Kojović ostaje predsjednik do septembra, kada će na Kongresu biti izabran novi lider.

Da li će to biti Kojovićeva politička partnerica i istomišljenik Sabina Ćudić pa će tako stranka nastaviti njegovim "stazama revolucije", ili će se pojaviti neka druga imena, poput Srđana Mandića, pitanja su na koje će javnost odgovore dobiti u septembru.

Do tada, razigrana družina nastavlja međusobno da se "politički glođe".   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.