open-navfaktor-logo
search
Duvnjak najavio
Nepravedna raspodjela novca kantonima: Prijedlog izmjena Zakona naredni mjesec ide u Parlament FBiH
Naredni mjesec u parlamentarnu proceduru bi trebalo da se uputi prijedlog zakon o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, rekao je za Faktor Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, a koji je jedan od predlagača izmjena Zakona.
22.12.2021. u 07:29
get url
text

Podsjećamo, jedan broj federalnih parlamentaraca se odlučio da pokrene izmjene postojećeg zakona smatrajući ga krajnje nepravednim prema jednom broju kantona. Tačnije, da Kanton Sarajevo nepravedno dobija najviše novca iz raspodjele, a čime su zakinuti u prvom redu Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton.

Povlaštena pozicija Kantona Sarajevo 

Podsjećamo, postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda je iz 2006. godine i ne odgovara današnjim potrebama, realnim prilikama i okolnostima u Federaciji BiH. Najznačajniji dio tog zakona definiše način raspodjele indirektnih poreza, dakle PDV-a. Kada se novac sa zajedničkog računa raspodijeli na Federaciju, RS i Brčko distrikt, onda ovaj dio koji pripada FBiH se raspoređuje na način da se za funkcionisanje FBiH opredjeljuje 36,2 posto, za funkcionisanje 10 kantona ide 51,48 posto.

Novac kantonima se dijeli na osnovu četiri parametra, i to broja stanovnika, broja učenika osnovnih, broja učenika srednjih škola, i četvrti je površina kantona. Na osnovu temeljnih parametara, postoji i takozvani dodatni parametri, to su povlašteni koeficijenti, odnosno, ponderi. Od 10 kantona, povlaštenu poziciju imaju Kanton Sarajevo, čiji je ponder skoro 2 (150 miliona KM). Zatim, BPK Goražde ima ponder 1,8, Posavski kanton 1,5 i Kanton 10 sa sjedištem u Livnu ima 1,1. Ostalih šest kantona ima koeficijent 1.

Za kantone koji imaju povlašten status, pondere, njihovi parametri se množe sa povlaštenim koeficijentima, pa se onda sve što dobiju po regularnim parametrima, naprimjer, što dobije Sarajevski kanton, njemu se sve to dodatno udupla. Ponder je ustvari koeficijent, broj, sa kojim se množe osnovni parametri i onda se dobije izračun koliko novca će dobiti taj određeni kanton.

Socijalno nepravedan zakon

- Mi smo nakon usvajanja Nacrta zakona na oba doma Parlamenta FBiH imali organizirane dvije javne rasprave na kojima su bili pozvani akademska, stručna javnost, predstavnici svih kantona, Federalne vlade, Privredna komore FBiH, zainteresirani građani. Imali smo dvije veoma sadržajne i kvalitetne i na momente zanimljive javne rasprave jer su se sučelili različiti argumenti, što je normalno, kao što je normalno da na stvari različito gledamo. Stavovi jesu prilično suprotstavljeni s tim što nam je svima zajedničko mišljenje da postojeći zakon nije dobar, da je zastario i da je socijalno nepravedan. Do 1. decembra svi kantoni su imali priliku da pošalju u pisanoj formi primjedbe tako da smo zaključili javnu raspravu i naredni mjesec će se pojaviti u parlamentarnohj proceduri tekst prijedloga zakona - rekao nam je Duvnjak i dodaje:

- Mi smo se referirali na izmjene dva člana u Zakonu i očekujemo da kada se usvoji ovaj naš zakon, da u skoro vrijeme i Vlada FBiH završi svoje aktivnosti u vezi sa sveobuhvatnijim, širim intervencijama na ovom zakonu kroz izmjenu i nekih drugih članova. Ovo jeste prvi, značajan korak da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, da se ova nepravda počinje otklanjati, ali je nedovoljno, pa pozivamo Vladu FBiH da pripremi šire izmjene ovog zakona.

Osvrnuo se i na spočitavanje da predlagači zakona nisu uradili fiskalnu projekciju, a koja bi pokazala koliko bi se novca umanjilo Kantonu Sarajevo, a koliko dodalo drugim kantonima.

- Uradili smo fiskalnu projekciju. Kada budemo u parlamentarnu proceduru uputili tekst prijedloga zakona, on će sadržavati i obrazloženje, osvrt na javnu raspravu i na kraju fiskalnu procjenu. Još mi ne znamo hoćemo li automatski KS revidirati koeficijent sa skoro dva na jedan ili ćemo ići na 1,5 i onda smanjivati svaku godinu ili ćemo smanjiti na neki drugi koeficijent. Želimo da uvažimo stavove koje smo čuli u javnoj raspravi, stavove komisija i odbora. Nije nam cilj ugroziti bilo čiju finansijsku stabilnost - govori nam Duvnjak.

Kanton Sarajevo uplati 3,5 milijarde KM 

Na javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH koja je održana 23. novembra u Domu naroda FBiH prisutnima se obratio i Davor Čičić, ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo, koji se složio sa konstatacijom da je postojeći zakon zastario.

- Zakon se vodi kriterijima koji se nigdje ne primjenjuju, nije pravedan, pa ni prema Kantonu Sarajevo, imamo pravo na svoje mišljenje. Ali nije dobro da izvlačimo iz konteksta, da se mijenja jedan stav zakona, a koji se tiče samo KS. Smatramo da treba gledati ukupnu sliku. Ako bismo gledali uplatu javnih prihoda u 2019. što se tiče Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kanton Sarajevo je uplatio 3,5 milijarde KM, a po Zakonu o pripadnosti je dobio 470 miliona KM. Dalje, RS je uplatio milijardu i 700 miliona KM i u pripadnosti je dobio toliko. To nam govori da nešto nije uredu, da se nešto krivo događa - rekao je Čilić i dodao:

- U Nacrtu zakona nije navedeno koliko bi se uzelo od KS i dalo drugim kantonima, prekršene su procedure. Nema izjave o fiskalnoj procjeni i utjecaja na budžet KS i druge nivoe vlasti. Predložena izmjena negativno utječe jedino na KS čime se dovodi u pitanje implementacija mnogih drugih zakona koji su doneseni na nivou FBiH, a čiju implementaciju osigurava i kantonalni nivo, tj. od socijalnih davanja, egzistencijalna naknada za boračku populaciju... Predlagač nije uzeo ni mišljenje Vlade FBiH od 9.9.2021. Upozorava se da se paušalno predlažu izmjene.

Senad Alić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH koji dolazi iz Tuzlanskog kantona, kazao je kako nije pravedno da dijete u jednom kantonu ima doplatak 110 KM, a u drugom 35 KM.

Naknada za umrle borce 

- Ko učestvuje najviše u proizvodnji struje? Odgovor je Tuzlanski kanton. Šta imamo od toga? Gdje je smještena Elektroprivreda BiH? Sve institucije su Sarajevu i naravno da imate te prihode. Porez od plaća je 150 miliona KM. Slušamo kako je skuplji život u Sarajevu, onda vi koji to kažete se ne krećete. Ista je cijena kafe i u Tuzli i u Sarajevu - rekao je Alić.

Duvnjak je na raspravi ukazao kako također nije pravedno da kada umre borac u Kantonu Sarajevo, porodica ima pravo na pomoć u iznosu od tri prosječne plaće u FBiH, a u drugim kantonima pravo na pomoć u visini jedne plaće.

- Moramo ostvariti socijalnu koheziju - kazao je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.