open-navfaktor-logo
search
Spor RS-a i BiH
(Ne)rad Komisije za koncesije u slučaju HE Buk Bijela proslijeđen Tužilaštvu BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine proslijedio je Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje Rješenje o neprovođenju odluke Ustavnog suda od strane Komisije za koncesije BiH u svojstvu zajedničke komisije, a nakon razmatranja informacije o odluci Ustavnog suda.
21.07.2022. u 17:22
get url
text

VEZANI TEKST - Bez pomaka na rješavanju spora zbog hidroelektrana na Drini, čeka se Sud BiH

Odgovarajući na zahtjev 24 zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da postoji spor oko koncesije i nadležnosti između BiH i RS-a u slučaju HE na Drini, uz ostalo i HE Buk Bijela.

Na šest mjeseci ponovno je produžio rok ovoj komisiji da riješi spor o nadležnosti za izgradnju Hidroelektrana na gornjem toku Drine, no zbog nedostatka kvoruma komisija nije mogla zaključiti izvještaj.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja, Mensur Šehagić jedan od članova Komisije za koncesije BiH nije mogao prisustvovati sjednicama. Ipak nije mogao biti zamijenjen jer Komisija za koncesije BiH godinama djeluje u krnjem sastavu. Konkurse koji su u međuvremenu raspisani, poništio je aktuelni ministar vanjske trgovine, Staša Košarac, jer nije bilo prijavljenih iz Brčko distrikta. Ipak, Košarcu nije smetalo da postojeća Komisija za koncesije koja treba donijeti rješenje o Buku Bijela također nema nijednog člana iz Brčko distrikta, odnosno, da je zbog krnjeg sastava svedena na šest članova iz RS-a i jednog iz Federacije.

VEZANI TEKST - UNESCO zabrinut zbog najave gradnje HE Buk Bijela na Drini, šta su naveli u dopisu

Zbog svega navednog Mensur Šehagic još u julu prošle godine tražio je očitovanje suda BiH o legalnosti rada komisije. Sud je naložio da se njegov prigovor preispita, no do danas ništa nije urađeno.

Iako pripremni radovi uveliko traju, privremena mjera zabrane nije donesana. Kako su kazali iz Ustavnog suda i zbog najava zajedničke komisije da će završiti svoj rad i da im treba dodatno vrijeme, no izvještaj nikada nije završen.

Da li će Ustavni sud donijeti rješenje umjesto komisije ili za početak, privremenu mjeru, u sudu nisu mogli komentirati. Potvrdili su da će naredna plenarna sjednica biti održana u septembru.

Projektom HE na Drini, Elektroprivreda RS i Srbije predviđena je gradnja tri hidroelektrane u gornjem slivu rijeke Drine u vrijednosti od oko milijardu KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.