open-navfaktor-logo
search
Kritika iz SBiH
Nerad u Skupštini KS: "Trojka" nije u stanju usvojiti ni izvještaj svoje Vlade, a "vodili" bi državu
Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu želi da podsjeti Vladu Kantona Sarajevo i skupštinsku većinu "Trojke" da je usvojen Program rada skupštinske većine za 2022. godinu, naveli su u saopćenju.
17.08.2022. u 16:17
get url
text

Kako navode, Programom rada predviđeno je usvajanje 36 zakonskih rješenja, kao i izvještaj o radu Vlade KS za 2021. godinu i amandmana na Ustav Kantona Sarajevo.

Od previđenih 36 zakonskih rješenja programom rada za 2022. godinu usvojena su samo tri predložena zakona.

- Ovako mali broj usvojenih zakonskih rješenja je rezultat apsolutno zamrlog skupštinskog života u Kantonu Sarajevo, jer je u 2022. godini efektivno održano samo pet radnih sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Da apsurd bude veći, Skupština Kantona Sarajevo nije niti razmatrala izvještaj Vlade KS za 2021. godinu, tako da se postavlja pitanje ko uopće kontroliše skupštinsku većinu. "Trojka" nije u stanju ni izvještaj svoje Vlade da usvoji, a "vodili" bi, kako kažu, i državu - saopćili su iz Kantonalnog vijeće Stranke za BiH te dodali:

- Osnova svakog demokratskog društva ogleda se kroz rad skupštine bilo kojeg nivoa vlasti i sada smo došli u situaciju da imamo nerad "Trojke" i to iste one koja je proklamovala da je njihov rad uzor za cijelu BiH. Ako je rad ovakve Vlade KS i skupštinske većine obrazac za BiH, onda idemo u mrak demokratije gdje se NERAD kvalifikuje kao rad koji samo mi ne vidimo.

Kako kažu, 2022. godina je godina apsolutnog nerada Vlade Kantona Sarajevo i skupštinske većine, kako po broju održanih sjednica, navode oni, tako i po broju usvojenih zakonskih rješenja.

- Ovakav "rad" Premijera Vlade KS, Vlade KS i skupštinske većine može se ocijeniti samo kao bruka i sramota - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.