open-navfaktor-logo
search
Kako do Vogošće
Neriješeni imovinsko-pravni odnosi usporavaju izgradnju Prve transverzale
U petak će se održati sastanak s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem, te direktorima zavoda i Direkcije za puteve KS, kako bi se precizirale sve aktivnosti vezane za izradu glavnog projekta dionice Prve transverzale, koja prolazi kroz općinu Vogošća, od izlaznog portala iz tunela u Hotonju do kružnog toka za Jošaničku petlju, kao i o pripremnim radovima za ovu dionicu, najavio je premijer KS Mario Nenadić.
10.12.2020. u 09:58
get url
text

Na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, predsjedavajući ovog tijela i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je kako je neophodno ubrzati izgradnju Prve transverzale. 

Premijer Nenadić očekuje rješavanje imovinsko–pravnog spora sa vlasnicima objekata koji se nalaze na području općine Centar, kako bi se započelo sa radovima na dijelu trase od Tešanjske do ulice Braće Begić. 

Kako je navedeno, započeti radovi na izgradnji prvog dijela Prve transverzale se odvijaju u skladu sa najavljenom dinamikom.

I na ovom sastanku premijer Nenadić je istakao kako se neophodno fokusirati na osiguranje jedinstvenih i cjelovitih građevinskih cjelina u okviru dionica koje su Okvirnom sporazumu, a prije svega se tu misli na Grand nadvožnjak u Velešićima i raskrsnicu tj. budući kružni tok kod Američke ambasade.

Premijer je zatražio od učesnika u procesu, a prije svega Direkcije za puteve i nadležnih zavoda, te općinskih službi, da riješe sve neophodne pravne i druge prepreke, koje je potrebno realizirati s ciljem skorog početka radova na ovako organiziranim građevinskim cjelinama.

To bi osiguralo odgovarajuću dinamiku i kontinuitet gradnje Prve transferzale, nakon što je dogovorena dinamika gradnje tunela na Kobiljoj Glavi, otvaranje neophodnih priprema za buduću gradnju na potezu od izlaza iz tunela do Jošaničke petlje, a posebno ubrzanje radova na dionicama na kojima su radovi već u toku.

Premijer je ponovno zatražio da, za naredni sastanak koordinacije u srijedu, Direkcija za puteve KS i Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa nadležnim institucijama, naprave i prezentuju članovima tima, konkretni prijedlog rješenja za kružni tok kod Američke ambasade i neophodne korake za gradnju nadvožnjaka u Velešićima, nvodi se u saopćenju Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.