open-navfaktor-logo
search
Nije došao na testiranje
Nermin Šehović odustao od utrke za glavnog tužioca?
Kandidat za glavnog državnog tužioca Nermin Šehović nije se pojavio na testiranju u VSTV-u.
26.08.2022. u 19:01
get url
text

Tako je Šehović, a kako piše Istraga, sam sebe eliminirao iz utrke za funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Procedura, inače, nalaže da nadležna podvijeća za predlaganje kandidata, sastavljeno od članova VSTV-a, nakon što dobiju listu s imenima kandidata koji su se prijavili za određenu poziciju, vrše selekciju i odlučuju koje kandidate treba pozvati na kvalifikaciono i pismeno tetiranje, a koje kandidate treba direktno pozvati na na intervju.

S obzirom na to da je Šehović jedini među sedam prijavljenih kandidata za glavnog tužioca koji nije nosilac neke od pravosudnih funkcija, on je kao kandidat koji dolazi izvan pravosuđa bio obavezan prethodno polagati kvalifikacioni i pismeni test.

Osim Šehovića, za poziciju glavnog tužioca konkurisali su još i: Diana Kajmaković, zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Ozrenka Nešković, tužiteljica u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, Ćazim Serhatlić, tužilac u Kantonalnom tužilaštvu TK, Milanko Kajganić, trenutni vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te Miroslav Janjić i Seid Marušić, obojica tužioci u Tužilaštvu BiH.

Slijedi provođenje intervjua s ostalim kandidatima, nakon čega nadležna podvijeća dostavljaju VSTV-u prijedlog kandidata za imenovanje, a konačnu odluku donosi Vijeće.

Šehović danas na upit Faktora nije želio ni potvrditi, niti demantovati informaciju da se nije pojavio na testiranju, niti je želio davati bilo kakav komentar na tu temu.

Šehović, državni službenik u Federalnoj upravi policije, javnosti je poznat kao autor izvještaja ad hoc tijela Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo o postupanju policijskih službenika u predmetu "Dženan Memić", ali i po čudnoj situaciji u vezi sa njegovom navodnom kandidaturom za člana Predsjedništva BiH, od čega na kraju nije bilo ništa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.