open-navfaktor-logo
search
Uputili urgenciju
NES-a i SBiH traže da Ustavna komisija postupi po zaključku Zastupničkog doma FBiH
Klubovi Narodnog evropskog saveza (NES) i Stranke za BiH (SBiH) uputili su urgenciju rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi od predsjednika Ustavne komisije zatražili zakazivanje sjednice te komisije radi izvršavanja zaključka Parlamenta FBiH usvojenog 6. aprila 2023. godine.
13.04.2023. u 16:31
get url
text

- Kao što vam je poznato na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je održana 6. aprila 2023. godine, usvojen je zaključak kojim je zadužena Ustavna komisija tog Doma da u skladu s propisanom nadležnošću u članu 57. Poslovnika Zastupničkog doma, u roku od 15 dana, razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i/ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. A, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta, a radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata kroz imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u pripisanim rokovima, kako u sadašnjem tako i u svakom narednom sazivu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine - navodi se u urgenciji i dodaje:

- Budući da su klubovi zastupnika NES-a i SBiH bili predlagači usvojenog zaključka, molimo vas da u skladu s članom 49. Poslovnika Zastupničkog doma FBiH, tražite od predsjednika Ustavne komisije (Mladen Bošković) sazivanje sjednice radi izvršavanja naprijed navedenog zaključka u određenom roku.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.