open-navfaktor-logo
search
Raspodjela prihoda
NES: Da li će "Trojka" i HDZ pokloniti Dodiku 87 miliona KM
Kako je najavljeno, sutra bi se na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine ponovno trebala naći raspodjela prihoda od putarine u iznosu od 241 milion KM, koji su na posebnom podračunu Centralne banke Bosne i Hercegovine kao rezerva za poravnanje nakon što se usvoji konačna metodologija raspodjele.
08.02.2024. u 21:10
get url
text

Navodeći ovo, iz NES-a su istakli da, ako su navodi medija tačni da je postignut dogovor između lidera "Trojke", HDZ-a i SNSD-a o raspodjeli tih sredstava u omjeru 64:36 između FBiH i RS-a, bez Brčko Distrikta, to znači da će entitet RS dobiti 87 miliona KM koji ne pripadaju tom entitetu, ni po kojem osnovu.

- Dakle, radi se o štetnom dogovoru za FBiH kojoj po svim parametrima pripadaju sva rezervisana sredstva za poravnanje u iznosu od 241 milion KM, jer je ista uplaćivala više prihoda od putarine nego što je vraćeno na osnovu privremene raspodjele naplaćenih prihoda od putarine u iznosu od 59 posto.

Nedopustivo je da članovi Upravnog odbora UIO uime FBiH pristanu na ovako štetnu i protuzakonitu odluku, te u tom kontekstu naglašavamo njihovu i krivičnu odgovornost, a posebno ministra finansija FBiH Tonija Kraljevića, u skladu s članom 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Da li će "Trojka" i HDZ, neosnovano, na štetu Federacije Bosne i Hercegovine pokloniti Dodiku 87 miliona KM od putarine i tako nastaviti finansirati njegovu politiku rušenja države, uskoro ćemo vidjeti - saopćeno je iz NES-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.