open-navfaktor-logo
search
Dogovor Ogrešević-Kukić
NES i PDA nastupit će kao blok u pregovorima o kandidatu opozicije za člana Predsjedništva BiH
Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NESBiH) i Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine (PDABiH) nastupit će kao blok u pregovorima stranaka o zajedničkom kandidatu opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
18.10.2021. u 10:34
get url
text

Dogovorili su to jučer lideri NESBiH Nermin Ogrešević i PDABiH Mirsad Kukić, koji su stava da je blok koji čine ove dvije stranke i kapaciteti s kojima raspolažu više nego kredibilan faktor u pregovorima stranaka opozicije, saopćeno je iz Narodnog evropskog saveza BiH.

Također, dodaje se u saopćenju, nije isljučeno da će se ovom bloku pridružiti i još neke stranke. Kako je dogovoreno, blok NES i PDA spreman je učestvovati u pregovorima stranaka opozicije, razmotriti sve prijedloge i dati podršku kandidatu koji će zemlju povesti putem stabilizacije, napretka i članstva u Evropsku uniju i NATO. Istovremeno, spremni su predložiti i svog kandidata.

Navode da je formiranje ovog bloka posebno važno iz razloga što je ovo prvi dogovor dvije stranke o zajedničkom nastupu kada je u pitanju zajednički kandidat.

- Dogovor NES i PDA pokazao je da je kompromis moguć ako se ozbiljno pristupi razgovorima, ako je ključna osnova za razgovore opći i interes države te ako se isključe lični i pojedinačni stranački interesi. Ogrešević i Kukić stava su da je potrebno postići konsenzus što je moguće više stranaka u vezi jednog, zajedničkog kandidata opozicije za člana Predsjedništva BiH. Zbog toga pozivaju i ostale stranke opozicije da na ovaj način pristupe razgovorima o usaglašavanju zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva. Jer samo tako opozicija može imati realne šanse za pobjedu - navodi se u saopćenju NES-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.