open-navfaktor-logo
search
Upitna koalicija
NES i SBiH: Država je važnija od par ministarskih fotelja, "Osmorka" mora zaustaviti pregovore s Dodikom
Narodni evropski savez i Stranka za BiH proteklih dana pratili su i razmatrali niz odluka koje je inicirao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kao i njegove izjave i najave kojima negira nadležnosti države Bosne i Hercegovine i postojanje Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz ove dvije stranke.
02.01.2023. u 22:24
get url
text

Za navedene političke subjekte neprihvatljivo je i da Dodik namjerava u Vijeće ministara BiH imenovati Denisa Šulića, "Bošnjaka po Dodikovoj mjeri" čime bi, prema njihovoj ocjeni, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH, saopćili su u zajedničkom saopćenju NES i Stranka za BiH.

Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a poručuje da oni neće biti dio vlasti u kojoj Dodik i prije formiranja Vijeća ministara BiH krši Sporazum o smjernicama, načelima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji je potpisao sa Nerminom Nikšićem u ime "Osmorke", te s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

- Mi osuđujemo odluku većine u Narodnoj skupštini  entiteta Republika Srpska (NSRS), a kojom dirigira Milorad Dodik, da usvoji  neustavni zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je pri ranijem pokušaju stupanja na snagu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru prošle godine stavio van snage. Lično smatram da je na ovaj način, a i s Dodikovom  izjavom da "državna imovina pripada entitetima", predsjednik SNSD-a sam sebe eliminisao iz daljeg učešća u procesu formiranju državne vlasti. Mi smatramo da nema daljih pregovora s onima čija retorika i ponašanje  predstavljaju direktan udar na državu i institucije Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine - naveo je Ogrešević.

Kaže da su sporazum potpisali isključivo u skladu s odredbama Ustava i zakonima BiH.

- Mi od svih potpisnika tog dokumenta očekujemo da se tako i ponašaju ukoliko žele biti naši partneri u vlasti. Jer, za nas potpisivanje Sporazuma o ulasku u vlast predstavljalo je isključivo priliku za pokušaj da se BiH učini funkcionalnijom, boljom, pravednijom i prosperitetnijom državom za sve njene narode i građane. U toj prilici mi nijednog trenutka nismo se borili za pozicije, fotelje i privilegije, a iznad svih naših ciljeva i htijenja uvijek je, a tako će biti i ubuduće, očuvanje interesa države Bosne i Hercegovine, kroz snažnu borbu za njenu opstojnost, njen suverenitet i integritet. Državna imovina jeste bitan faktor opstanka države Bosne i Hercegovine jer je to osnovno sredstvo za vršenje javne državne vlasti - istakao je, te dodao:

- Stoga, smatramo da je ovo upravo taj trenutak kada "Osmorka", a zašto ćemo se i zalagati, mora zaustaviti pregovore s Dodikom o daljem formiranju vlasti sve dok se ne zaustave udari na državu. Podsjećam da smo se Sporazumom stranaka različitih ideologija, prioriteta i htijenja, prije svega obavezali na to da ćemo rješavati pitanja u vezi kojih imamo saglasnost i jednaka viđenja. To se prije svega odnosilo na obavezuju kreiranja novog programa ekonomskih reformi BiH, a rečeno je da ćemo "u dobroj vjeri, tražiti i težiti kompromisima u prevazilaženju svih spornih političkih pitanja" - naglasio je.

Ističe da je još jednim pokušajem otimanja državne imovine, Dodik pokazao i dokazao da je sporazum za njega "mrtvo slovo na papiru"

- U ovakvim okolnostima, mi ne smijemo i ne možemo biti "slijepi i gluhi" na te činjenice i ne možemo preći preko toga kao da se ništa ne dešava. Poznato je da su Dodik i SNSD i u protekle četiri godine kada su bili u koaliciji s SDA inicirao u NSRS-u donošenje neustavnih zakona i odluka koje su redom "padale" pred Ustavnim sudom BiH i da to nažalost nije bio razlog za SDA da prekine tu koaliciju i da se ta koalicija održala do kraja mandatnog perioda 2018.-2022. godine, što je SNSD-u samo ojačalo startnu poziciju na proteklim izborima - poručio je.

Naglašava da je evidentno da ni međunarodna zajednica, odnosno OHR kao ni države svjedoci  Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu adekvatno reagirali na Dodikove udare na državu.

- To nama neće i ne smije biti alibi da se ne usprotivimo Dodikovoj i svakoj drugoj, retrogradnoj politici koja ide na štetu države BiH i njenih građana. Zato, pozivam stranke "Osmorke" na hitno zauzimanje stava o ovom pitanju, a mi smo odlučni da radije budemo u opoziciji, nego da šutke  participiramo u vlasti čiji jedan od aktera već u startu najavljuje da će se boriti za to da državne ovlasti pređu na entitete. Bez obzira na to što je Ustavni sud BiH i do sada ovakve i slične Dodikove poteze proglašavao neustavnima, mi ne želimo po cijenu bilo čega biti nijemi posmatrači događaja koji se tiču onog što je u našim programima najsvetije, a to je država Bosna i Hercegovina. Naše dalje učešće u pregovorima oko formiranja vlasti zavisit će o odnosu "Osmorke" prema ponašanju Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kao i o njegovom odnosu na potpisani Sporazum - poručio je predsjednik NESBiH, Nermin Ogrešević.

Aktuelna dešavanja komentirao je i Jasmin Emrić, zastupnik Narodnog evropskog saveza u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Apsolutno je neprihvatljivo da Milorad Dodik , predsjednik SNSD-a kao potpisnik Sporazuma s "Osmorkom" smatra da se može ponašati bahato i ponavljati neustavne aktivnosti, da nastavlja s pokušajima prisvajanja državnih nadležnosti, da negira državne institucije, a da pri tome očekuje da to ne može utjecati na odnose s onima s kojima se obavezao da će biti dio vlasti na državnom nivou i koja će djelovati isključivo u skladu s Ustavom BiH i zakonima naše države.

Za nas u NES-u nema kompromisa ni sa kim kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina i njena imovina i kada su u pitanju državne nadležnosti. Kao jedan od zastupnika u Predstavničkom domu uvijek će mi biti prioritet interes države Bosne i Hercergovine i njenih institucija, i to mora biti jasno svima onima koji žele da surađujemo i gradimo političko partnerstvo radi poboljšanja i unapređenja života svih građana u Bosni i Hercegoivni. Nikakva pozicija i vlast ne može imati prednost u odnosu na interese države Bosne i Hercegovine - poručio je Jasmin Emrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.