open-navfaktor-logo
search
Ko o čemu...
NES: Krali iz Merhameta, prodavali diplome, nudili posao za seks, a tvrde da nisu ni kahvu popili za uslugu
Izbornu kampanju počeo je i Narodni evropski savez (NES) koji je sinoć predstavio svoje kandidate na skupu u Sanskom Mostu. Novi naziv stranke, ljudi manje-više isti. A-SDA ili kako ih koalicioni partneri zovu - kriminalna organizacija. 
06.09.2022. u 17:14
get url
text

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić tokom obraćanja govorio je o poštenju kadrova iz svoje stranke.

VEZANI TEKST - Brzović: Svi pa i Ružnić vidjeli samo psovke, a ja sam pisao o kriminalu i drvnoj mafiji

- Jasno i s ponosom možemo reći da smo završili mandat bez afera i da niko od nas, direktora, ministara ili bilo koga iz ovog tima Vlade, nikada nije uzeo niti jednu marku ili kahvu popio za neku uslugu. I to je razlika između nas i njih - tvrdi Ružnić.

O aferama i uslugama na području Unsko-sanskog kantona gdje NES vlada i ne može se baš otvoreno govoriti jer policija brzo pokuca na vrata. Zna to Bišćanin Bruno Brzović, kojeg je policija kaznila novčano zbog pisanja o premijeru USK Mustafi Ružniću na Facebooku. Takav je zakon, NES se za to izborio, nisu reagirali domaći, a ni ambasade, a Ružnić i ekipa praktično su uveli verbalni delikt.

Međutim, ako se vratimo unazad i zavirimo u afere koje su pratile "poštene" funkcionere tadašnje A-SDA, a sadašnjeg NES-a, doći ćemo do zaključka da su oni o kojima Ružnić govori išli puno dalje od "marke" ili "kahve" za uslugu.

VEZANI TEKST - Patriotska ostavština A-SDA: Prodali se SNSD-u u Srebrenici, nudili seks za posao, krali iz Merhameta
 

U martu 2017. godine u Visokom je uhapšen Refik Kurgaš, tadašnji predsjednik Kantonalnog odbora A-SDA (sada NES) u Zeničko-dobojskom kantonu, te kandidat te stranke za gradonačelnika Visokog na Lokalnim izborima 2020. godine. U augustu 2020. godine Kurgaš je nepravomoćno osuđen na sedam i po godina zatvora zbog spolnog odnosa sa djetetom.

Krajem 2019. godine po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona pripadnici SIPA-e uhapsili su Admira Hadžipašića (NES), bivšeg zastupnika u Federalnom parlamentu i Skupštini USK, koji je osumnjičen za prodaju diploma u dvije privatne škole u njegovom vlasništvu.

Hadžipašić je snimljen i kako nudi zaposlenje jednoj djevojci u zamjenu za seks.

Mjesec nakon hapšenja Hadžipašića, uhapšen je njegov stranački kolega i također bivši zastupnik u federalnom parlamentu i Skupštini USK Rasim Pajić, a u junu 2020. godine uhapšen je i bivši federalni zastupnik Mirsad Topčagić koji je osumnjičen da je nabavljao lažne diplome za treća lica kako bi ih oni koristili za dobijanje općinskih poticaja. 

VEZANI TEKST - Duraković: Član SNSD-a ovlašten da predlaže članove biračkih odbora u Srebrenici u ime A-SDA

Osim što se bave prodajom diploma i nuđenjem zaposlenja u zamjenu za seks, nije im strana ni krađa novca od humanitarnih priloga.

NES-ov Rifet Hozanović 2011. godine proglašen je krivim zbog krađe novca iz Merhameta. On je tada osuđen na dvije godine zatvora i tri godine zabrane svakog javnog djelovanja po odsluženju kazne.

Osim što se bave prodajom diploma, bili su među učesnicima "prodaje" biračkih odbora u Srebrenici u ime A-SDA. Posao su završavali sa SNSD-om.

A podrušku Ružnićevoj vladi i skupštinsku većinu završavali su sa koalicionim partnerom SDP-om, zbog čega je protiv SDP-ovca Razima Halkića podignuta optužnica.

VEZANI TEKST - Afera Razim: Ovo je snimak SDP-ove kupovine ruku u Skupštini USK zbog kojeg je podignuta optužnica

Optužnica je rezultat istrage provedene nakon što su se u februaru ove godine pojavili snimci telefonskih razgovora u kojim, kako se navodilo, predsjedavajući Skupštine Halkić (SDP) govori o trgovini pozicijama i mitu u zamjenu za podršku vlasti.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.