open-navfaktor-logo
search
Reakcija
NES: Neprihvatljivo daljnje generiranje aparthejda kroz Ustav FBiH, sedam kantona bi postali kantoni drugog reda
Za Narodni evropski savez (NES) BiH neprihvatljivo je daljnje generiranje aparthejda kroz Ustav Federacije BiH radi imenovanja izvršne vlasti, kako se to najavljuje u medijima, novom intervencijom visokog predstavnika za BiH na način da se samo tri kantona posredno uključe u postupak imenovanja Vlade Federacije BiH.
27.03.2023. u 17:35
get url
text

Saopćeno je ovo iz NES-a povodom informacije koja se pojavila u medijima da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Ustava FBiH, prema kojima bi, navodno, dva člana rukovodstva FBiH mogla imenovati premijera FBiH bez saglasnosti trećeg ukoliko onaj koji nije saglasan ne dobije dvotrećinsku podršku u svom Klubu naroda u Domu naroda FBiH te i u kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

- Model izmjena Ustava FBiH prema kojem bi kantoni sudjelovali u izboru Vlade Federacije BiH, tačnije tri kantona u kojima živi najviše Bošnjaka, Srba i Hrvata, za NESBiH nije prihvatljiv. Umjesto da se pojednostavi proces formiranja vlasti kako bi se izbjegle blokade, kao i da se sigura jednaka vrijednost glasa na teritoriji cijele Federacije BiH, rješenjima koja su se pojavila u medijima dodatno bi se produbila nejednakost glasa u Federaciji BiH, te bi se favorizirali određeni kantoni.

To bi značilo i dodatno usložnjavanje procesa izbora novih vlasti, jer više "osigurača" znači i više mogućnosti za blokade, a posebno za zloupotrebe u sistemu čemu smo već svjedočili prilikom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Također, uvođenje tri kantona s "etničkom većinom" u proces izbora Vlade FBiH dodatno jača etnički sistem odlučivanja suprotan demokratskim i evropskim vrijednostima, u kojem se nameće nejednaka vrijednost glasa favoriziranjem da samo tri kantona s etničkom većinom imaju pravo sudjelovati u izboru izvršne vlasti na višem nivou, a za koju nisu ni na koji način ni nadležni.

Takvim rješenjem bi se uspostavila diskriminacija prema građanima koji žive u ostalih sedam kantona, koji bi postali kantoni drugog reda jer nemaju isto aktivno i pasivno biračko pravo što je u koliziji s principom jednakopravnosti i pravičnosti - naveli su iz NES-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.