open-navfaktor-logo
search
Reakcija
NES o izjavi Nešića: Bez obzira "čime su djeca zadojena" u Siriji, ona su zaštićena Ustavom i Evropskom konvencijom
Narodni evropski savez (NES) reagirao je na izjavu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je kazao da neće dozvoliti povratak bh. državljanja iz Sirije i Iraka niti njihove djece sve dok ne dobije garancije da nisu opasnost po sigurnost BiH, te da ne zna čime su "zadojena djeca koja su danas u Siriji".
07.06.2023. u 17:13
get url
text

- Moj prioritetni zadak je sigurnost naše djece. Kada to kažem, mislim na djecu koja žive i koja su rođena u BiH. Ja ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti sigurnosna prijetnja po sigurnost BiH naše djece ili moje djece. Neću dozvoliti njihov povratak ni za sve naše državljane ako se ustanovi da su sigurnosna prijetnja i neću im dozvoliti povratak u BiH dok sam ministar. Ako ste me pažljivo slušali, naše sigurnosne agencije moraju dostaviti da ti državljani BiH u Siriji ne predstavljaju opasnost po BiH. Kada to dobijem, onda imam pravo dodatnih provjera i ako se uspostavi da to nije problem, ja ću im dozvoliti da se vrate - naveo je Nešić.

Iz NES-a, kako navode, povodom ove izjave žele podsjetiti Nešića da je on ministar sigurnosti BiH, a ne ministar nesigurnosti BiH.

- Njegov priroritet trebaju biti sva djeca i žene koja imaju pravo konzumirati pravu zaštite države BiH i Ministarstva koje predstavlja, pa i ona koja se nalaze u Siriji.
Bez obzira "čime su djeca zadojena" u Siriji, ona su zaštićena Ustavom BiH, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja ima supremaciju nad svim drugim zakonima u BiH, a Evropska konvencija o ljudskim pravima je inkorporirana u Ustav BiH.

Bitno je podsjetiti ministra Nešića da je BiH obavezna u skladu sa domaćim pravnim aktima, od kojih je najznačajniji Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH i Zakon o zabrani diskriminacije BiH, te Ustav BiH, kao najviši pravni akt države koji zabranjuje svaki vid diskriminacije, između ostalih i na osnovu spola, (te različitim međunarodnim dokumentima u oblasti rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena koje je potpisala i ratificirala), osigurati jednaka prava i jednake mogućnosti svim svojim građanima i građankama, pa tako i jednaka prava, mogućnosti i odgovornost povratnicima i povratnicama sa stranih ratišta.

Za pripadnike ID-a i drugih terorističkih grupa procedura je uglavnom jasna i ista za sve države, jer poslije identifikacije slijedi deportacija i suđenje.

Podsjećamo ministra Nešića da je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a, pozvala države članice da preuzmu odgovornost za djecu koja su njihovi građani ili su rođeni u njihovim državama, te da poduzmu mjere kako bi spriječili djecu da postanu apatridi. Već ranije je Vijeće Evrope upozorilo BiH da će morati primiti natrag sve svoje državljane i državljanke koje su boravili u Siriji tokom ratnih dešavanja, naravno da se ova obaveza BiH treba, bez diskriminacije po osnovu spola, odnositi jednako i na muškarce i na žene.

NES podržava da svaka država, pa tako i BiH ima svoje mehanizme provjere da li određena osoba predstavlja opasnost po društvo, ili ne, na osnovu kojih treba da postupa, ali na način kako je to prezentirao ministar (ne)sigurnosti Nešić je protivno međunarodnom i domaćem pravu. NES smatra, kao što je to i u ranijem periodu navodilo MS BiH, da su ispunjeni svi neophodni uvjeti u zakonodavnim i institucionalnim okvirima. S tim u vezi, država BiH mora da pripremi, organizira i operacionalizira proces repatrijacije, reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije državljana Bosne i Hercegovine iz zone sukoba Sirije i Iraka.

Sam proces podrazumijeva: Plan repatrijacije koji detaljno uređuje procedure za siguran, human i kontroliran povratak državljana BiH iz Sirije i Iraka, sigurnosne provjere, utvrđivanje identiteta i državljanstva osoba koje su predmet repatrijacije, pružanje diplomatsko konzularne, pravne i humanitarne pomoći državljanima Bosne i Hercegovine. O ovim zakonskim procedurama i pravnoj zaštiti žena i djece ministar Nešić je morao da zna i da se ponaša u skladu sa ustavnim i zakonskim obavezama i odgovornostima, a ne da širi dezinformacije i nesigurnost - saopćili su iz NES-a na svojoj Facebook stranici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.