open-navfaktor-logo
search
Odbacuju optužbe
NES: Tzv. "Trojki" smeta sin logoraša, a ne smeta im Dodikov saradnik i HDZ-ovka sa islamofobnim izjavama
Narodni evropski savez BiH s gnušanjem odbacuje optužbe koje na račun Anela Kljake, kandidata NES-a za ministra trgovine, iznose pojedinci iz stranaka koje su sada već politička prošlost, kao i njima bliski "mediji", saopćeno je iz NES-a.
29.03.2023. u 20:42
get url
text

VEZANI TEKST - Ružnić o sporenju Kljake: Treba razmotriti da li sa ovakvim partnerima nastaviti, moraju pogledati svoje kandidate

Dodaje se da licemjernim nazivaju i zamjerke koje na imenovanje Kljake iznose iz SDP-a i stranaka tzv. "Trojke".

- Ne postoji niti jedna zakonska prepreka da Anel Kljako obnaša funkciju ministra trgovine. Anel Kljako nikada nije prekršajno ili krivično gonjen, protiv njega nikada nije podnesena optužnica niti je osuđen za bilo kakvo djelo. Pravosudni organi jasno su se odredili u slučaju Anela Kljake odbacujući sve optužbe, zbog čega ne postoji niti jedan razlog da on ne bude kandidat NES-a za ministra trgovine FBiH.

S druge strane, nisu jasni motivi SDP-a i tzv. "Trojke" da se protive imenovanju Anela Kljake za ministra trgovine. Licemjerno je da im smeta Anel Kljako, a ne smeta Sanja Vlaisavljević s njenim antibošnjačkim, antisarajevskim i islamofobnim izjavama, koje idu dotle da hvali slanje bošnjačkih logoraša iz "Heliodroma" na prinudni rad.

Indikativno je da im smeta Kljako, a za ministarstva unutrašnjih poslova FBiH predlažu Vojina Mijatovića, dugogodišnjeg bliskog saradnika Milorada Dodika.

Ako se već vode medijskim insinuacijama, zašto su onda podržali imenovanje Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH, osobu koju mediji godinama povezuje s kriminalnim miljeom. Zbog straha od reakcije Milorada Dodika i Dragana Čovića? - istakli su iz NES-a.

VEZANI TEKST - Ko bi u Vladu FBiH: Dizdar zna trikove učlanjenja u SDP za novac, Mijatoviću MUP da se 9. januar lakše slavi, Sanja Vlaisavljević...

Naglasili su da je Anel Kljako doktorant ekonomskih nauka, sin logoraša, RVI i pripadnika Armije RBiH.

- U dva mandata na osnovu povjerenja građana obnašao je funkciju zastupnika u Skupštini HNK, a u jednom mandatu i gradskog vijećnika Grada Mostara. Bio je savjetnik ministra sigurnosti BiH, te savjetnik ministra privrede HNK.

Zbog svega navedenog, NESBiH daje punu podršku kandidaturi Anela Kljake za federalnog ministra trgovine, a o novonastaloj situaciji kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji BiH, u konsultaciji s našim partnerom, Strankom za BiH, odredit ćemo se u narednim danima - navodi se u saopćenju NES-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.