open-navfaktor-logo
search
Informacija SPS-a
Nešić: Boravak Schmidta u BiH upitan, provjerit ćemo imaju li osobe koje ga čuvaju dozvole za oružje
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić saopćio je, da je od Službe za poslove sa strancima dobio informaciju da je boravak Christiana Schmidta u BiH upitan, jer nije u potpunosti u skladu za pozitivnim zakonskim propisima.
11.09.2023. u 13:08
get url
text

VEZANI TEKST - Dodiku isporučili sigurnosni sektor BiH, pa Konaković sad zaključuje da tu ima "ozbiljnih propusta"

- Propisi BiH jasno definišu pod kojim uvjetima strani državljani mogu boraviti u našoj zemlji, kao i rokove boravka. 

Također, zatražit ću od sigurnosnih agencija da provjere i dostave informaciju ko su osobe koje obavljaju poslove osiguranja Christiana Schmidta. Da li imaju dozvole od naših agencija za obavljanje tog posla, kao i dozvole za posjedovanje i nošenje oružja - saopćio je Nešić.

Podsjetimo da je direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, kadar SNSD-a i nekadašnji savjetnik SNSD-ovog ministra Staše Košarca, aktuelnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dužnost direktora je preuzeo u martu, nakon što je na tu poziciju imenovan uz saglasnost stranaka "Trojke" - Naše stranke, Naroda i pravde i Socijaldemokratske partije. SNSD do tada nije kontrolirao Službi za poslove sa strancima.

VEZANI TEKST - Dok Dodik igra "toplo-hladno" sa Schmidtom, u sjeni ostaju njegove prijetnje o secesiji RS-a zbog državne imovine

Ministar sigurnost BiH Nenad Nešić prije nekoliko dana je "obnovio ljubav" sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, te su proglasili da su "ponovno u koaliciji", mada upućeni kažu da ta koalicija de facto nikad nije ni prekidana. 

Sve ovo dešava se u jeku secesionističkih prijetnji Milorada Dodika, koji je prošle sedmice najavio da je izdao instrukcije MUP-u RS-a, prema kojima će, ukoliko dođe na prostor RS-a, visoki prestavnik Schmidt biti uhapšen. 

Naknadno je ovo pokušao ublažiti izjavama kako "Republika Srpska neće primjenjivati silu prema Schmidtu, ali da je poruka da nije dobodošao i da bi zbog njegove sigurnosti bilo bolje da se vrati i nikad više ne dolazi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.