open-navfaktor-logo
search
Trojkine gorke pilule
Nešić navečer fešta sa Fortom, ujutro se bori protiv sigurnosnih prijetnji sa ambasadorom Rusije
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov danas su u Sarajevu razgovarali o političkoj i sigurnosnoj situaciji te saradnji, saopćeno je iz tog ministarstva.
22.02.2023. u 15:16
get url
text

VEZANI TEKST - Novi ministar sigurnosti BiH Nešić ispred zgrade Parlamenta BiH pokazuje tri prsta

- Čestitajući ministru Nešiću na imenovanju, ambasador Kalabuhov je istakao važnost ovog resora i velike odgovornosti koje nosi, s obzirom na sve veće sigurnosne, ali i druge izazove u BiH i svijetu.

Obostrano je podržana potreba jačanja odnosa između Ministarstva sigurnosti BiH i ambasade Ruske Federacije, kao i nastavka saradnje policijskih agencija u cilju borbe protiv sigurnosnih prijetnji.

Tokom sastanka istaknuta je i važnost poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao garanta sigurnosti i stabilnosti u BiH - navodi se u saopćenju. 

Vjerovatno zanimljiv razgovor je ministar Nešić sinoć vodio i sa kolegom iz Vijeća ministara BiH na zabavi u jednom sarajevskom hotelu. Stranka ministra Forte, Naša stranka, podržala je imenovanje Nešića u Vijeće ministara BiH iako je baš on bio ponajviše sporan. 

Ministri Nešić i Forto sinoć na prijemu u jednom sarajevskom hotelu

VEZANI TEKST - Dodikov čovjek od zadatka: Hoće li Nešić biti na usluzi Beogradu, koja je uloga stranih službi u njegovom imenovanju?

Ruska ambasada sa kojom Nešić ima potrebu jačanja odnosa u cilju borbe protiv sigurnosnih prijetnji u više je navrata gotovo direktno prijetila Bosni i Hercegovini i sigurnosti njenih građana. 

- Učlanjenje bilo koje zemlje u Alijansu podrazumijeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Alijanse smatra usmjerenim protiv Rusije - bilo je jedno od saopćenja Ambasade Rusije. 

U načinu na koji je ruski ambasador ranije govorio u medijskim istupima također se iščitava prijetnja BiH. 

- Rusija zadržava pravo na "proporcionalan odgovor" ako se Bosna i Hercegovina pridruži NATO-u ili bilo kojoj organizaciji neprijateljski raspoloženoj prema Moskvi - naveo je ranije Kalabuhov. 

VEZANI TEKST - I ovog 12. aprila provocirat će žrtve zločina: Ruski "psi rata" u Višegradu obilježavaju svoj dan

Bosna i Hercegovina ima pravo, pisao je Kalabuhov na Facebooku, napraviti bilo koji korak na globalnoj sceni, pridružiti se bilo kojoj organizaciji.

- Ako je to ono što većina građana želi i ako je to korisno za državu, samo naprijed, bit ćemo sretni. Ali morate shvatiti da ako se pridružite bloku čiji je glavni cilj uništenje Rusije, onda imamo pravo braniti se - napisao je.

Dakle, to je slobodan izbor, navedeno je, "ali molim vas, nemojte ograničavati naše pravo na odgovor. Proporcionalno, naravno". 

Osim prijetnji u vezi sa integracijom BiH u NATO, bh. sigurnosno-obavještajne službe su proteklih godina upozoravale i zabranjivale ulazak u BiH brojnim pojedincima i grupama sa područja Rusije ili pod ruskim utjecajem, a koje predstavljaju direktnu prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.