open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Nešić naziva Schmidta migrantom: Može tražiti azil u BiH, ako nije siguran u Njemačkoj
- Posao ministra sigurnosti jeste da stvori zakonske pretpostavke koje osiguravaju sigurnost njenih građana, kao i stranaca koji ovdje borave u skladu s zakonskim propisima.
03.11.2023. u 12:54
get url
text

Posao ministra sigurnosti je također da vodi računa i upravlja migrantskom krizom kako ona ne bi dovela do ugrožavanja sigurnosti zemlje, a posebno da zaustavi ulazak ilegalnih migranata. Za zakon su isti ilegalni migranti iz Sirije, Afganistana, Iraka i Njemačke - poručio je to ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, komentarišući izjavu Christiana Schmidta da on treba da vodi računa i o njegovoj sigurnosti, te da ''treba prestati sa igrama i raditi svoj posao''.

- S obzirom na to da Christianu Schmidtu nikako ne polazi za rukom da pokaže rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a i dokaže da je ovdje u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, za Schmidta važe zakoni ove zemlje kao za sve ostale strance - rekao je Nešić, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Dodao je da je posao ministra sigurnosti da zahtijeva poštovanje Zakona o strancima i Zakona o prebivalištu i boravištu.

- Ukoliko se Christian Schmidt ne osjeća sigurno u Njemačkoj, uvijek nam se može obratiti i zatražiti azil. Njegov zahtjev bit će razmotren i vjerujem da će mu azil biti odobren ukoliko prihvati da poštuje zakone ove zemlje. Naravno, i nadležne agencije moraju donijeti procjenu da li je opasan po sigurnost BiH - poručio je Nešić.

Još jednom on poručuje Schmidtu da je posao ministra sigurnosti da radi u skladu sa zakonima zemlje, a ne voljom bilo kojeg migranta.

- Zamislite šta bi se desilo kada bi svaki ilegalni migrant poželio da ovdje bude samooktroisani vladar. Pred zakonom su svi migranti isti, bez obzira na to da li su sa istoka ili zapada - konstatuje Nešić.

On je ovim odgovorio na poruku koju mu je Schmidt prethodno odaslao posredstvom medija.

- Njegova obaveza je da osigura sigurnost i za građane ali i za mene. On jasno pokazuje da je njegov zadatak da garantira i moju sigurnost, ako toga nije svjestan, onda je pogrešno shvatio svoj zadatak. Ima puno ljudi iz međunarodne zajednice koji prate ono što radi i treba prestati - kazao je Schmidt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.